Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανώτερος ο ΠΑΟΚ, αλλά άφησε βαθμό από το ΟΑΚΑ – «Έσωσε την παρτίδα» ο Μακέντα για τον ΠΑΟ

Με γκολ του Μουργκ στο 89΄ ο ΠΑΟΚ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 23ο λεπτό με τον Ασφαριφάρντ στη μοναδική τελική προσπάθειά τους σε όλο το παιχνίδι!

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ περιορίστηκε σε καθαρά παθητικό ρόλο. Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε, έφτανε με άνεση στην περιοχή και δημιουργούσε ευκαιρίες με πιο μεγάλη αυτή του Τσόλακ στο 9΄. Ωστόσο, στο 23΄ μια μαγική ασίστ του Μουαμέρ Τάνκοβιτς και ένα εξαιρετικό τελείωμα του Καρίμ Ανσαριφάρντ διαμόρφωσαν το 1-0, στη μοναδική τελική προσπάθεια των γηπεδούχων στο πρώτο 45λεπτο.

Αμέσως μετά (25΄) ακυρώθηκε γκολ του Τζόλη για χέρι, το οποίο ήταν ο ορισμός του ακούσιου (η μπάλα βρίσκει στο χέρι μετά από πρόσκρουση στο σώμα του επιτιθέμενου) όμως με βάση τους πιο πρόσφατους κανονισμούς (χέρι που οδηγεί σε σκοράρισμα), ορθώς ακυρώθηκε. Άτυχος ο ΠΑΟΚ, πολύ τυχερή λοιπόν η ΑΕΚ η οποία ήταν αγνώριστη.

Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι πολλές απουσίες (Μάνταλος, Σιμόες, Γκαρσία, Μπακάκης, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος), καθώς και η έλλειψη ομοιογένειας αφού ο Μάσιμο Καρέρα έδωσε ταυτόχρονο ντεμπούτο σε τρεις ποδοσφαιριστές: Μουαμέρ Τάνκοβιτς, Ιονούτ Νεντελτσεάρου, Μάριο Μιτάι. Με 3-5-2 και τους Μιτάι, Παουλίνιο να παίρνουν όλη την αριστερή και τη δεξιά πτέρυγα αντίστοιχα, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν ανύπαρκτοι δημιουργικά, αλλά στον ανασταλτικό τομέα με «μπροστάρη» το Νασίμ Χνιντ περιόρισαν τους φιλοξενούμενους, εκμεταλλευόμενοι και το «σοκ» που τους προκάλεσε το 1-0, μετά το 25΄.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τους γηπεδούχους, που σπάνια περνούσαν το κέντρο του γηπέδου. Η κατοχή της μπάλας ξεπέρασε κατά διαστήματα το 70% υπέρ του ΠΑΟΚ που προσπαθούσε να διασπάσει τη μαζική άμυνα της Ένωσης, με τον Άμπελ Φερέιρα να χρησιμοποιεί όσα «όπλα» διέθετε. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες με καλύτερη ένα σουτ του Σβιντέρσκι που «έξυσε» το οριζόντιο δοκάρι στο 78΄ και κατάφερε να βρει το γκολ που άξιζε 100% στην εκπνοή του αγώνα. Στο 89΄ από σέντρα του Μπίσεσβαρ και κεφαλιά του Σβιντέρσκι, ο Μουρ πήρε νέα κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα.

Οι τρεις αλλαγές του Φερέιρα «λύτρωσαν» τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Τσιντώτας ήταν ο «σωτήρας» της ΑΕΚ καθώς στο 96΄ νίκησε τον Σφιντέρσκι σε τετ-α-τετ.

Super League11Διαιτητής: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία) Κίτρινες: Νεντελτσεάρου, Κρίστιτσιτ, Σάκχοφ – Μιχαηλίδης

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Χνίντ, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου, Παουλίνιο (70΄ Βασιλαντωνόπουλος), Μιτάι (46΄ Λόπες), Σάκχοφ, Κρίστισιτς, Λιβάγια, Τάνκοβιτς (60΄ Αλμπάνης, 80΄λ.τρ. Σαμπανάτζοβιτς), Ανσαριφάρντ (60΄ Ολιβέιρα)

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίφκοβιτς, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Μάτος (68΄ Ουαγκέ), Γιαννούλης, Εσίτι (58΄ Νινούα), Σβάμπ, Ζίφκοβιτς (80΄ Μπίσεσβαρ), Τζόλης (68΄ Σφιντέρσκι), Τσόλακ.

* Πολύ άτυχος ο Χρήστος Αλμπάνης που τραυματίστηκε στο 80΄, είκοσι λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς. Ήταν ο παίκτης που είχε καταφέρει να προσφέρει έστω λίγα πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της ΑΕΚ.

«Καθάρισε» ο Μπαράλες στο «Αλκαζάρ»

Με ηγέτη και σκόρερ τον Χερόνιμο Μπαράλες ο Αστέρας Τρίπολης πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη στο «Αλκαζάρ» επί της ΑΕΛ με 3-1 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Super League.

Η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς παρουσιάστηκε σοβαρή και πειθαρχημένη σε όλο το 90λεπτο κι έφτασε πέρα για πέρα δίκαια στο δεύτερο εφετινό της «τρίποντο», σε αντίθεση με τους Θεσσαλούς που μετρούν μόλις μία ισοπαλία (με Παναθηναϊκό) και 4 ήττες, γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερη πίεση για τη συνέχεια στους παίκτες και στον Μιχάλη Γρηγορίου.

Οι Αρκάδες είχαν την κατοχή της μπάλας στα πρώτα 45 λεπτά (62% ), αλλά η ΑΕΛ ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ στο 11′ με την προσπάθεια του Πινακά, που ανάγκασε τον Παπαδόπουλο σε εντυπωσιακή απόκρουση στη γωνία του.

Το σουτ του Τόρζε στο 41΄ έφυγε άουτ και στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μπαράλες νίκησε τους πάντες στον αέρα μετά από σέντρα του Κώτσιρα και με κεφαλιά έκανε το 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι έγινε ακόμη πιο σκληρό με πολλά φάουλ από τις δύο ομάδες και την ΑΕΛ να ανεβάζει λίγο την πίεσή της, μετά τις αλλαγές του Μιχάλη Γρηγορίου.

Ο Αστέρας ωστόσο, ήταν πιο ουσιαστικός και στο 75′, ξανά με τον Αργεντινό φορ, προηγήθηκε 2-0. Οι γηπεδούχοι τα έπαιξαν όλα για όλα στο τελευταίο δεκάλεπτο, κατάφεραν να μειώσουν στο 89′ με κεφαλιά του Μούζεκ, αλλά στα λεπτά που απέμεναν, η ομάδα της Τρίπολης πέτυχε και τρίτο τέρμα στο 90’+4′ με τον Λουίς Φερνάντεθ «κλειδώνοντας» οριστικά τη νίκη της.

Super League13

«Έσωσε την παρτίδα» ο Μακέντα

Για 4ο σερί ματς ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο του «τρίποντο» στο πρωτάθλημα, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ το τελικό 2-2 σαφώς και δεν τον απογοητεύει.

Απέναντι στον ΟΦΗ των πολλών απουσιών οι «πράσινοι» είχαν ένα και μοναδικό στόχο: την πρώτη τους νίκη στη Super League. Στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» οι «πράσινοι» έχασαν πάρα πολλές ευκαιρίες, ένα πέναλτι με τον Μακέντα κι από δύο τραγικά λάθη των Χατζηγιοβάνη και Βέλεθ βρέθηκαν να χάνουν 1-0 και 2-1.

Στην τελευταία φάση του αγώνα, όμως, κι ενώ οι Κρήτες ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν, ο Μακέντα με κεφαλιά «έσωσε την παρτίδα» για το «τριφύλλι», που από την Δευτέρα με νέο προπονητή στον πάγκο του (Λάζλο Μπόλονι) θα προσπαθήσει να κάνει μία νέα αρχή για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αλλά οι γκολκίπερ των δύο ομάδων, Διούδης και Βάτερμαν έκαναν φανταστικές επεμβάσεις, ιδίως ο Ολλανδός πορτιέρε των γηπεδούχων, ο οποίος σε τρία τετ-α-τετ με τους Χατζηγιοβάνη (2 φορές) και Καρλίτος, αλλά και στην φάση του πέναλτι που εκτέλεσε ο Μακέντα «φώναξε»… παρών και κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Η πρώτη κλασική ευκαιρία για τους φιλοξενούμενους χάθηκε στο 23′, με τον Καρλίτος να μην μπορεί να νικήσει τον Βάτερμαν με κοντινή προβολή.

Από το ημίωρο και μετά η πίεση του Παναθηναϊκού άρχισε να «φθίνει», ο ΟΦΗ κέρδισε μέτρα μέσα στο γήπεδο. Χρειάστηκε ένα μεγάλο (διπλό) σφάλμα του Χατζηγιοβάνη στο 37′, για να αλλάξουν οι «ισορροπίες» του αγώνα.

Ο εξτρέμ του «τριφυλλιού» έκανε κάκιστο κοντρόλ δύο φορές έξω από την «πράσινη» περιοχή, ο Στάικος που έκλεψε τη μπάλα σούταρε στη γωνία με τον Διούδη να απομακρύνει αρχικά και τον Στάρτζεον να κάνει από πλάγια θέση το 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος να ισοφαρίσει γρήγορα. Στο 47′ ο Χατζηγιοβάνης νικήθηκε στο τετα-τετ από τον γκολκίπερ του ΟΦΗ, όμως δύο λεπτά αργότερα ο Καρλίτος έσπασε το «ρόδι», με πολύ ωραία κίνηση και πλασέ στη γωνία του Βάτερμαν (1-1).

Στο 53′ ο Μακέντα κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Μεγιάδο, όμως ο Βάτερμαν τον νίκησε από τα έντεκα μέτρα, στερώντας την ανατροπή απ’ τους «πράσινους».

Από εκεί και πέρα ο ΟΦΗ έχασε τρεις συνεχόμενες ευκαιρίες με κεφαλιές μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού (απέκρουσε ο Διούδης τις προσπάθειες των Κοροβέση, Σαρδινέρο, έφυγε άουτ η κεφαλιά του Μεγιάδο), με τους «πράσινους» να «απαντάνε» με νέο χαμένο τετ-α-τετ του Χατζηγιοβάνη (απέκρουσε ξανά ο Βάτερμαν).

Οι Κρητικοί, ωστόσο, ήταν εκείνοι που πέτυχαν το δεύτερο γκολ στο ματς, συνεχίζοντας το… βόλεϊ στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Στο 77′ από κόρνερ του Στάρτζεον, ο Σαρδινέρο πήρε την πρώτη κεφαλιά κι ο Μεγιάδο εξ επαφής έκανε το 2-1.

Οι «πράσινοι» δεν το έβαλαν κάτω και δικαιώθηκαν στο 94ο λεπτό με τον Μακέντα να «διαβάζει» το λάθος της άμυνας του ΟΦΗ και με κεφαλιά από κοντά να διαμορφώνει το τελικό 2-2.

mpelogiannis