Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεργία και Λοκ άουτ στα λιμάνια της Σουηδίας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Από την Τετάρτη 23 Γενάρη η Ανεξάρτητη από την Σουηδική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Σουηδίας, Ομοσπονδία Λιμενεργατών Σουηδίας κατέβασε σε απεργία τους λιμενεργάτες στα 15 μεγαλύτερα λιμάνια της Σουηδίας. Ο αγώνας της Ομοσπονδίας ξεκίνησε από το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Σουηδίας στην πόλη Γκέτεμποργκ και την προβλήτα 4 όταν το λιμάνι ιδιωτικοποιήθηκε και το πήρε η τεράστια μεταφορική εταιρία Μέρσκ.

Η Μέρσκ δεν αναγνώρισε την Ομοσπονδία σαν ανεξάρτητη και υπέγραψε σύμβαση, με καλύτερους γιαυτή όρους, με την Ομοσπονδία Μεταφορών που στην ουσία είναι εργοδοτική και Σοσιαλδημοκρατική.

Μετά από διαπραγματεύσεις, στάσεις εργασίας και αντεργατικές ενέργειες περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης αλλά και με κόψιμο εργατικών κατακτήσεων η Ομοσπονδία Λιμενεργατών αποφάσισε να επεκτείνει την απεργία με δίωρες στάσεις εργασίας και στα υπόλοιπα λιμάνια.

Αμέσως απάντησε η Διοίκηση διαχείρησης των λιμανιών που στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικοποιημένα με Λοκ Άουτ. 1000 εργαζόμενοι εμποδίστηκαν να γυρίσουν στην δουλειά μετά τις στάσεις εργασίας που ήταν προγραμματισμένες.

Το βασικό επιχείρημα των εργοδοτών ότι χάνουν λεφτά από τις καθυστερήσεις των στάσεων εργασίας καταρίπτεται με την απόφαση τους να κλείσουν στην ουσία όλα τα λιμάνια. Η διαφωνία που προέκυψε εδώ και δυο χρόνια έχει δώσει την αφορμή στην διοίκηση της Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας και στην Ένωση των Εργοδοτών να συμφωνήσουν για περαιτέρω περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στην Σουηδία.

Η συμφωνία κορυφής αντιμετωπίζεται αρνητικά από μεγάλο μέρος των μελών και σωματείων βάσης που κατά τόπους με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις θέλουν να την ακυρώσουν. Ξεχωρίζει η δυναμική και αγωνιστική συμμετοχή του Σωματείου εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης με πρόεδρο Έλληνα κομμουνιστή.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία