Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποφυλακίστηκε και ο ναζί Γ. Πατέλης – Η εξοργιστική αιτιολογία της απόφασης

«Διακρίνομαι για την ευθύτητα της γνώμης μου ανεξάρτητα από το ποιους έχω μπροστά μου». Αυτή ήταν η τελευταία φράση του εισαγγελέα Ιωάννη Κούτρα και απευθυνόταν στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών που εξέταζε την αίτηση αποφυλάκισης του χρυσαυγίτη Γιώργου Πατέλη.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει να αποφυλακιστεί ο κρατούμενος που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών και δύο μηνών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ετσι, ο Γ. Πατέλης έγινε ο τρίτος χρυσαυγίτης που αποφυλακίστηκε πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από τη μέρα (22/10/2021) που το Α’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών έστειλε στη φυλακή την εγκληματική οργάνωση. Οι άλλοι δύο είναι οι Γιώργος Τσακανίκας και Νίκος Παπαβασιλείου (ο τελευταίος αποφυλακίστηκε για σοβαρό λόγο υγείας και πέθανε δύο μήνες αργότερα).

Αλλά ποιο ήταν το σκεπτικό του εισαγγελέα;

α) Οτι «φαίνεται να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα διατάραξης της ψυχοκοινωνικής ζωής του παιδιού τού Γ. Πατέλη». Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα του 15χρονου παιδιού εξαιτίας της απουσίας του πατέρα του και προσκόμισε στο δικαστήριο σχετική ψυχιατρική γνωμάτευση. Ετσι, ο εισαγγελέας είπε ότι «μπορεί κάποιος ευπρόσωπα να υποστηρίξει ότι η συνέχιση της παραμονής του πατέρα στη φυλακή θα προκαλέσει επίταση του προβλήματος του παιδιού».

β) Οτι ο κατηγορούμενος αφενός έχει «το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου», αφετέρου «ανεξάρτητα από την ιδεολογία του και τη φύση της κατηγορίας, ήταν υποδειγματικός κατηγορούμενος καθώς έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών». Ως προς αυτό, είχε επιχειρηματολογήσει και ο δικηγόρος του Γ. Πατέλη, λέγοντας ότι «πήγε και παραδόθηκε μόνος του μόλις αποφασίστηκε η φυλάκισή του και, ως ελαιοχρωματιστής, έχει κάνει θαύματα στη φυλακή, την έχει ανακαινίσει όλη!»

γ) Οτι ο Γ. Πατέλης δεν είναι ύποπτος φυγής ή φυγοδικίας και «έχω την αίσθηση ότι η πράξη (σ.σ. η δολοφονία Φύσσα) έγινε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης».

Προφανώς ο εισαγγελέας δεν εκτιμά ότι οι πολύ πρόσφατες επιθέσεις χρυσαυγιτών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και στο Νέο Ηράκλειο Αττικής είναι παρόμοιες συνθήκες με θύματα αντιφασίστες, παρ’ όλο που γι’ αυτές ακριβώς τις υποθέσεις έχει διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για να διερευνηθεί το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Τραγική ειρωνεία

Πρόεδρος της χθεσινής σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών ήταν η Ουρανία Κουζέλη και αυτή ήταν η τρίτη φορά που ψήφιζε υπέρ της αποφυλάκισης χρυσαυγιτών.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις ήταν των Αντώνη Γρέγου και Νίκου Αποστόλου, αλλά τότε η πρόεδρος είχε μειοψηφήσει. Τραγική ειρωνεία, στη χθεσινή σύνθεση του δικαστηρίου ήταν οι Ανδρέας Ντόκος (που με τη Μαρία Λεπενιώτη και Γεσθημανή Τσουλφόγλου αποφάσισαν την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης) και ο Χρήστος Παπακώστας (που ως ανακριτής χειρίστηκε τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής).

Ομως και οι δύο αυτοεξαιρέθηκαν από την υπόθεση Πατέλη για λόγους αμεροληψίας. Ετσι, η έδρα που αποφάσισε κατά πλειοψηφία αποτελούνταν από τις: Κουζέλη Ουρανία, Πολέμη Μόσχα, Κοτσίφη Ευτέρπη, Τρίκα Μαρία, Ρουσέα Αριστέα.

«Οταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη χθεσινή του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας», σχολίασαν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου, και πρόσθεσαν: «Προφανώς, για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Για την ιστορία, ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια που το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα οργάνωσε στο άψε-σβήσε το τάγμα εφόδου, αυτός με τον οποίο επικοινώνησε ο Ρουπακιάς μόλις συνελήφθη, αυτός που όρκιζε νεοσύλλεκτους χρυσαυγίτες στη Νέδα, που έλεγε πως «ό,τι κινείται σφάζεται, αρκεί να πάρω το ok από τον Λαγό», έμεινε στη φυλακή (μαζί με τον χρόνο της προφυλάκισης) 30 μήνες…

Πηγή: efsyn.gr

ΥΓ: Εμείς θα προσθέσουμε ότι ο κ. Κούτρας ολοκλήρωσε αυτό που δεν κατάφερε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

vivlio mpelogiannis