Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής

Ο 78χρονoς πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούσε το Σάββατο προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, την τελευταία πριν την έναρξη τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά το οποίο θα επικυρωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Φορώντας λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι και στο κεφάλι του ένα καπελάκι με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Make America Great Again» ο Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, στις 18:08 (τοπική ώρα, 01:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει …», έλεγε όταν τον διέκοψαν τέσσερις πυροβολισμοί.

Ο Τραμπ έφερε το χέρι του στο δεξί αυτί του, την ώρα που ακουγόταν η κραυγή «πέστε κάτω». Ακολούθησαν ένας πέμπτος και ένας έκτος πυροβολισμός.

Ο πρώην πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το πόντιουμ, ενώ μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν γύρω του για να τον καλύψουν.

Ακούστηκαν και άλλοι πυροβολισμοί, οι παρευρισκόμενοι έπεσαν στο έδαφος και άλλοι πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή οπλισμένοι.

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, ακούστηκε ένας τελευταίος.

Αφού αντάλλαξαν γρήγορα εντολές, τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας βοήθησαν τον Τραμπ να σηκωθεί. «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», τους είπε ενώ εκείνοι δημιούργησαν έναν κύκλο γύρω του για να τον προστατεύσουν.

Με αίματα στο πρόσωπο ο πρώην πρόεδρος ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος «να πολεμήσει», οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν.

Λιγότερα από δύο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε μακριά από τη σκηνή και τον μπήκε σε ένα τεράστιο, μαύρο SUV.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό στις 20:42, όταν έγραψε στο Truth Social «χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αφτί».

«Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί, κατέβηκε χωρίς βοήθεια από το αεροπλάνο του το οποίο τον μετέφερε στο Νιού Τζέρσι.

Η προεκλογική του ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί κανονικά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αύριο.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 18:50.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική», τόνισε ο Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ όπου βρισκόταν για το Σαββατοκύριακο.

Λίγο πριν τις 22:30 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τραμπ και ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ταυτοποιήθηκε από το FBI ως ο «Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα) το FBI επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν «απόπειρα δολοφονίας» εις βάρος του Τραμπ.

Η Μυστική Αστυνομία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο δράστης «πυροβόλησε πολλές φορές προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός (της περιμέτρου) της συγκέντρωσης», προτού «εξουδετερωθεί» από μέλη της.

Εικόνες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δείχνουν το πτώμα του δράστη να κείτεται σε μια επικλινή στέγη χαμηλού κτιρίου από όπου πιστεύεται ότι πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τον δράστη πριν την επίθεση και ότι ενημέρωσαν την αστυνομία του Μπάτλερ, η οποία επεσήμανε ότι «απάντησε σε κάποιον αριθμό αναφορών για ύποπτη δραστηριότητα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι AR15.

Ένας παριστάμενος στην προεκλογική συγκέντρωση σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, επεσήμανε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι όλα τα θύματα είναι ενήλικες άνδρες.

Οι διεθνείς αντιδράσεις και τελευταίες εξελίξεις

Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον του οποίου έγινε απόπειρα δολοφονίας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο αυτί. Μετά την επίθεση σκοτώθηκε ένας θεατής και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου Τραμπ. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αθώου θύματος. Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω Χ.

Νωρίτερα, τη καταδίκη του εξέφρασε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα «ευχές για ταχεία ανάρρωση» στον Ντόναλντ Τραμπ. Έκανε λόγο στο Χ για «μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας». «Ένας υποστηρικτής (σ.σ. του Τραμπ) πέθανε, πολλοί τραυματίστηκαν. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας. Η Γαλλία μοιράζεται το σοκ και την αγανάκτηση του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανάρτησε στο Χ το εξής «Η επίθεση κατά του υποψήφιου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ είναι ειδεχθής. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μου είναι επίσης με τους ανθρώπους που επλήγησαν από την επίθεση. Τέτοιου είδους πράξεις βίας απειλούν τη δημοκρατία».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη για «τη φρικτή επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη, δεν πρέπει να έχει θέση στις κοινωνίες μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως «Η πολιτική βία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας. Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης».

Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπάν σημείωσε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μου» είναι με τον Ντόναλντ Τραμπ «αυτές τις σκοτεινές ώρες».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα «ο διάλογος και η υπευθυνότητα να επικρατήσουν επί του μίσους και της βίας» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σοκαρισμένος και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτού του είδους τη βία η οποία δεν έχει καμία θέση στον κόσμο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», ανέφερε.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει» την επίθεση, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κατηγόρησε «τη διεθνή αριστερά» και την «επιβλαβή της ιδεολογία». «Φοβούμενοι πως θα χάσουν τις εκλογές, καταφεύγουν στην τρομοκρατία για να επιβάλουν το οπισθοδρομικό και αυταρχικό πρόγραμμά τους», πρόσθεσε μέσω του X.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε από τους «υπέρμαχους της δημοκρατίας» και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Τραμπ.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια». «Ως ηγέτες της δημοκρατίας και της ειρήνης καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς καταδίκασε την επίθεση: «Η βία είναι μια απειλή κατά των δημοκρατιών και αποδυναμώνει τη συνύπαρξη. Πρέπει όλοι να την απορρίψουμε».

«Παρά τις βαθιές μας ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει πάντα να απορρίπτεται από όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ζήτησε «να παραμείνουμε σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία», ενώ ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ.

Ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «πολύ ανήσυχος». «Καταδικάζω έντονα αυτό το περιστατικό. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και στις δημοκρατίες. Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής. «Δεν υπάρχει θέση για τη βία στη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Κρις Λούξον. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια πολιτική βία», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ- τε απηύθυνε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» στα θύματα, εκτιμώντας με τη σειρά του ότι «η πολιτική βία υπό όλες της τις μορφές δεν είναι ποτέ αποδεκτή στις δημοκρατίες μας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έγραψε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα είναι «σοκαρισμένοι που μάθαμε για την επίθεση εναντίον του προέδρου Τραμπ». «Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία του ανάρρωση», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα

Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απευθυνόμενη «σε αυτούς στις ΗΠΑ που ψηφίζουν υπέρ της παροχής όπλων στον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», κατήγγειλε την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε ότι εξυφαίνει «απόπειρες κατά του Ρώσου προέδρου». Εξάλλου εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ, αντί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, «θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν καλύτερα αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την αμερικανική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ».

Επίσης, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του εκπρόσωπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών «Η Κίνα παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς θύμα των οποίων ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπόνια του».