Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Το 23% της Αττικής κάηκε τα τελευταία 7 χρόνια

Νέα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με το meteo.gr και το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus πιο ειδικά για τις πυρκαγιές στην Αττική, επιβεβαιώνουν το διαχρονικό έγκλημα όλων των κυβερνήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος, λόγω της συνειδητής ανεπάρκειας σε μέτρα πρόληψης και της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2016 μέχρι σήμερα, έχει καεί το 23% της Αττικής γης (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας και των νησιών), δηλαδή 2.500.0000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη. Σε όλη τη χώρα, από την αρχή του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουλίου, σε 11 μεγάλες πυρκαγιές έχουν καεί περισσότερα από 550.000 στρέμματα.

Η μονάδα meteo.gr του Αστεροσκοπείου επισημαίνει ότι η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη και την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατον να χαραχτεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης χωρίς την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης, με σταθμούς και άλλα μέσα.

Βεβαίως, το κρίσιμο ζήτημα είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός δασοπροστασίας και πυροπροστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, ωστόσο αυτό έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα του αστικού κράτους, που στηρίζεται στη λογική του κόστους – οφέλους, της γης – εμπόρευμα, που οδηγεί τελικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών λίγων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των πολλών, των λαϊκών στρωμάτων, να ζουν σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι με τους φορείς τους πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση τόσο για να δυναμώσει ο αγώνας διεκδίκησης στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και σε όλη τη χώρα, για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, όσο και για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την πλήρη παράδοση της διαχείρισης του δασικού πλούτου σε ιδιώτες επενδυτές, που εμφανίζονται ως δήθεν «σωτήρες».

Ριζοσπάστης