Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η … ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραλίες

Η απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση στις παρα­λί­ες και τον αιγια­λό με το όργιο εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης είναι απο­τέ­λε­σμα της δια­χρο­νι­κής πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο κι αν προ­σπα­θούν να το κρύ­ψουν στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των με αφορ­μή τις κινη­το­ποι­ή­σεις του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος, βγά­ζει μάτι το γεγο­νός ότι με τη βού­λα της «νομι­μό­τη­τας» έχουν μετα­τρέ­ψει παρα­λί­ες και αιγια­λό σε μια απέ­ρα­ντη ζώνη επι­χει­ρη­μα­τι­κής εκμετάλλευσης.

Τα τελευ­ταία 4 χρό­νια, με τους «ανα­πτυ­ξια­κούς» και επεν­δυ­τι­κούς νόμους της ΝΔ, καθώς και με μια σει­ρά υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις, το πλαί­σιο εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης εμπλου­τί­στη­κε «πατώ­ντας» πάνω σε μια ήδη δια­μορ­φω­μέ­νη κατάσταση.

Εχει όμως ενδια­φέ­ρον να ανα­λύ­σου­με λίγο περισ­σό­τε­ρο τη στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ. Διό­τι οι εκπρό­σω­ποί του έχουν το θρά­σος να ισχυ­ρί­ζο­νται ότι όταν ήταν στην κυβέρ­νη­ση, με νόμο το 2019, είχαν …ρυθ­μί­σει την κατά­στα­ση και όλα πήγαι­ναν ρολόι.

* * *

Ας δού­με λοι­πόν τι ακρι­βώς είχε ρυθ­μί­σει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση και ποιοι δήλω­ναν ιδιαί­τε­ρα …ευτυ­χείς γι’ αυτές τις ρυθμίσεις.

Τον Απρί­λιο του 2019, περί­που δύο μήνες πριν τις εκλο­γές, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ έφε­ρε στη Βου­λή ένα νομο­σχέ­διο. Αυτό που στη συνέ­χεια έγι­νε ο νόμος 4607/2019, ο οποί­ος τρο­πο­ποιού­σε προς το χει­ρό­τε­ρο προη­γού­με­νο νόμο του 2001 του ΠΑΣΟΚ, που ήταν έτσι κι αλλιώς απαράδεκτος.

Τι προ­βλέ­πει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ συνοπτικά;

Νομι­μο­ποί­η­ση αυθαί­ρε­των του­ρι­στι­κών και άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων σε αιγια­λούς, παρα­λί­ες, όχθες ποτα­μών κ.α., απευ­θεί­ας παρα­χω­ρή­σεις χρή­σε­ων αιγια­λών, παρα­λιών, παρό­χθιων ζωνών, υδά­τι­νων στοι­χεί­ων, πυθ­μέ­νων και υπε­δά­φους, του βυθού της θάλασ­σας, λιμνο­θά­λασ­σας, λίμνης και κοί­της πλεύ­σι­μου ποτα­μού κ.ο.κ. Μάλι­στα, εκεί­νο το νομο­σχέ­διο ψηφί­στη­κε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

Παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τη­τα απευ­θεί­ας παρα­χώ­ρη­σης αιγια­λού, παρα­λί­ας κ.λπ. «στους ΟΤΑ α’ βαθ­μού και στις δημο­τι­κές τους επι­χει­ρή­σεις», για «απλή χρή­ση», ακό­μη και σε περιο­χές NATURA! Οι ΟΤΑ α’ βαθ­μού μπο­ρούν με τη σει­ρά τους να που­λή­σουν τη χρή­ση του παρα­χω­ρη­θέ­ντος αιγια­λού, παρα­λί­ας κ.λπ. σε μεγα­λο­ε­πεν­δυ­τές για εκμε­τάλ­λευ­ση. «Σε περί­πτω­ση που ο παρα­χω­ρη­σιού­χος είναι ΟΤΑ α’ βαθ­μού, είναι κατ’ εξαί­ρε­ση δυνα­τή η περαι­τέ­ρω παρα­χώ­ρη­ση προς τρί­τους, με αντάλ­λαγ­μα», ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στη σχε­τι­κή διάταξη.

- «Με από­φα­ση του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών» — δηλα­δή με μια απλή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση — «είναι δυνα­τή η χωρίς δημο­πρα­σία, απευ­θεί­ας παρα­χώ­ρη­ση σε φορείς του δημο­σί­ου τομέα και σε ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις της χρή­σης του αιγια­λού, παρα­λί­ας, όχθης, παρό­χθιας ζώνης, υδά­τι­νου στοι­χεί­ου, πυθ­μέ­να υπε­δά­φους του βυθού της θάλασ­σας, λιμνο­θά­λασ­σας, λίμνης και κοί­της πλεύ­σι­μου ποτα­μού». Στις «απλές χρή­σεις» περι­λαμ­βά­νο­νται κάθε είδους «επι­χει­ρή­σεις θαλάσ­σιων μέσων ανα­ψυ­χής ή άλλης συνα­φούς δρα­στη­ριό­τη­τας».

Επι­τρέ­πο­νται έργα σε αιγια­λό και παρα­λία που έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί «Του­ρι­στι­κά Δημό­σια Κτή­μα­τα» ή για τα οποία έχει εκδο­θεί σχε­τι­κή Πρά­ξη Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου καθώς και στον «συνε­χό­με­νο ή παρα­κεί­με­νο θαλάσ­σιο χώρο». Χώροι δηλα­δή «φιλέ­τα» για ανα­πτυ­ξια­κά έργα του κεφα­λαί­ου. Ξεκα­θα­ρί­ζε­ται ότι δεν θίγο­νται τα δικαιώ­μα­τα που απέ­κτη­σαν οι όμι­λοι στον «παλαιό αιγια­λό», δηλα­δή στις εκτά­σεις που δημιουρ­γή­θη­καν με επι­χω­μα­τώ­σεις της θάλασ­σας κυρί­ως μέσω συμ­βά­σε­ων παραχώρησης.

Προ­βλέ­πε­ται η δυνα­τό­τη­τα νομι­μο­ποί­η­σης έργων, που έχουν κατα­σκευα­στεί μέχρι την 28.7.2011 σε αιγια­λό και παρα­λία.

- Επι­τρέ­πε­ται η παρα­χώ­ρη­ση σε ομί­λους «της χρή­σης νησί­δων, βρα­χο­νη­σί­δων, υφά­λων, σκο­πέ­λων και αβα­θών θαλασ­σί­ων εκτά­σε­ων, καθώς και του συνε­χό­με­νου αιγια­λού και της παρα­λί­ας», ευαί­σθη­των οικο­συ­στη­μά­των για πλή­θος έργων, όπως του­ρι­στι­κά, ενερ­γεια­κά, υδατοκαλλιέργειες.

* * *

Αυτή είναι η …τακτο­ποί­η­ση και η …ρύθ­μι­ση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επί ημε­ρών του, για την οποία καμα­ρώ­νουν σήμε­ρα τα στε­λέ­χη του. Μάλι­στα, αξί­ζει να ανα­φερ­θού­με στο τι είχαν πει διά­φο­ροι εκπρό­σω­ποι φορέ­ων στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής, όταν συζη­τιό­ταν το νομοσχέδιο.

Οι ειδι­κοί λοι­πόν είχαν κάνει λόγο για «περι­βαλ­λο­ντι­κό έγκλη­μα», με χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα όσα είχε ανα­φέ­ρει και (αντι­γρά­φου­με από τα πρα­κτι­κά της Βου­λής) ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διπλω­μα­τού­χων Αγρο­νό­μων Τοπο­γρά­φων Μηχα­νι­κών: «Θεω­ρού­με ότι αυτά είναι περι­βαλ­λο­ντι­κά εγκλή­μα­τα όπου ο τεχνι­κός κόσμος δεν μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει. Θεω­ρού­με ότι η περι­βαλ­λο­ντι­κή ευαι­σθη­σία της κυβέρ­νη­σης στα­μα­τά­ει στις πόρ­τες των μεγά­λων ξενο­δο­χεί­ων. Πριν από μία βδο­μά­δα βγή­κε από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας για τις οικι­στι­κές πυκνώ­σεις, που δεύ­τε­ρες κατοι­κί­ες απλών πολι­τών δεν μπο­ρούν να νομι­μο­ποι­η­θούν και ερχό­μα­στε στα μεγά­λα ξενο­δο­χεία και τα νομι­μο­ποιού­με…». Και ζήτη­σε την από­συρ­ση του νομοσχεδίου.

Αντί­θε­τα, αυτοί που ήταν ιδιαί­τε­ρα χαρού­με­νοι έως και ενθου­σιώ­δεις ήταν, ποιοι άλλοι; Οι εκπρό­σω­ποι του ΣΕΒ… Σε υπό­μνη­μα που είχε στεί­λει στην Επι­τρο­πή, ανέ­φε­ρε πως η ενσω­μά­τω­ση των εν λόγω δια­τά­ξε­ων «σημα­το­δο­τεί την έμπρα­κτη από­δει­ξη της πολι­τεί­ας για δια­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων ανα­πτυ­ξια­κών προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων και την επί­λυ­ση χρό­νιων προ­βλη­μά­των της επιχειρηματικότητας».

Τα εύση­μα στην κυβέρ­νη­ση είχε απο­δώ­σει και η ΝΔ, με την Ντ. Μπα­κο­γιάν­νη να λέει στην Επι­τρο­πή πως «είμαι ευτυ­χής που σήμε­ρα και στη μία και στην άλλη Επι­τρο­πή έρχο­νται δύο νομο­σχέ­δια τα οποία αντα­πο­κρί­νο­νται σχε­τι­κά στη λογι­κή της ΝΔ (…) Καλω­σο­ρί­σα­τε στον τρό­πο που σκε­πτό­μα­στε εμείς»! (Το δεύ­τε­ρο νομο­σχέ­διο που ανέ­φε­ρε είναι η «Ανα­πτυ­ξια­κή Τρά­πε­ζα στρα­τη­γι­κών επεν­δύ­σε­ων» που περιέ­χει πλή­θος νέων προ­νο­μί­ων για το κεφάλαιο)…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο