Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστικό τοπίο – Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος, μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου-φύσης

«Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος, μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης», είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στον χώρο της πρώην Αποθήκης Στρατού Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (προβλήτα Α΄) στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από 9 Σεπτέμβρη έως 11 Οκτώβρη 2020. 

Το αστικό τοπίο είναι ο χώρος όπου ζει και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος. Σε αυτό τον χώρο εκτυλίσσονται γεγονότα και διαμορφώνονται καταστάσεις με κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και οικολογικές προεκτάσεις.
Αποδέκτης είναι και πάλι ο άνθρωπος που το μεταφράζει σε μια συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση.
Εδώ καλείται ο καλλιτέχνης να ερευνήσει το θέμα και να εκφράσει αυτό που αισθάνεται με τη δική του εικαστική ματιά. Η απόδοση του θέματος εναπόκειται στον κάθε καλλιτέχνη ο οποίος ερευνά την πλευρά που εκείνος θεωρεί σημαντική.
Η διαχείριση της ανθρώπινης μορφής εντός του τοπίου προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία του κάθε τόπου. Αποτυπώνοντας όψεις της αστικής ζωής στον δημόσιο χώρο, παρουσιάζεται με την εικαστική γλώσσα το «τοπίο» τόσο του σύγχρονου αστικού χώρου, όσο και του «αποτυπώματος» των ανθρώπων που τον κατοικούν.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η έκθεση διοργανώθηκε με ανοιχτή πρόσκληση του ΔΣ του ΕΕΤΕ προς στα μέλη του ΕΕΤΕ όλων των ειδικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα.

ℹ️  Έναρξη 9/9/2020, 18.00-22.00
Διάρκεια 9 Σεπτέμβρη – 11 Οκτώβρη 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00-18.00. Πέμπτη: 12.00-20.00. Δευτέρα κλειστά.

💥  Κατά την είσοδο στην έκθεση τηρούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.