Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στο Παρίσι

“OFFRANDES SECULAIRES”-“ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΕΣ”

Ατομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου

στο CENTRE DE SEVRES, 35Bis, rue de Serves, 75006 Paris.
Metro: Sèvres-Babylone, Paris.

Τα έργα του ζωγράφου, περφόρμερ, λογοτέχνη και θεωρητικού της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτου θα παρουσιαστούν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2017 στο CENTRE DE SEVRES, με τίτλο: OFFRANDES SECULAIRES– ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΕΣ.

Στο περίφημο CENTRE DE SEVRES στη Λεωφόρο των Σεβρών (6ο διαμέρισμα του Παρισιού), θα παρουσιάσει φέτος χαρακτηριστικά δείγματα των φάσεων της εικαστικής του πορείας της τελευταίας πενταετίας που έχει φιλοτεχνήσει στην Αθήνα και το Αργοστόλι. Ζωγραφικές συνθέσεις, κατασκευές με σύμβολα, γεωμετρικής δομής, ζωγραφικά πανώ θα απαρτίζουν την 9η ατομική έκθεση στο Παρίσι του γνωστού καλλιτέχνη. Ο Κώστας Ευαγγελάτος το 1988 εξέθεσε ατομικά έργα για πρώτη φορά στη Γαλλία στον Πύργο του Νάθαν ντε Ρότσιλντ, Πολιτιστικό Κέντρο «Les Fontaines» στο Σαντιγύ με επιτυχία.  

Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους στο Παρίσι, που έχουν λάβει επαινετικές κριτικές και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων. (Οι εκθέσεις του “Εννοιακά πρόσωπα και σώματα” , 2008 και “Συλλήψεις στο Αττικό φως”  2010 στο LA MAISON DE LA GRECE, έγιναν με την τιμητική Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία.)

Έχει  επίσης λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις σε Γαλλικές πόλεις: Αμιένη, Αβινιόν, Μεντόν, Λίλ, Παρίσι (Κολλέγιο Ζακ Καρτιέ,1/2000, με αφορμή το Μιλένιουμ, Πολυχώρος Tέχνης Κριστιάν Πεζώ, με τη γκαλερί Melkart, μ “Migra(r)tion, 2007. 

Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει στη γαλλική γλώσσα τα ποιητικά του έργα: LA CHAMBRE- ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, σε μετάφραση του Ελληνιστή Μπενουά Ωντρεσσύ, Παρίσι 2004 και 2007. έκδοση τέχνης (αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τολμηρά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου σε τρεις “λαογραφικές” πραγματείες του). 

Η συλλογή ποιημάτων CHEMINS ENCHEVETRES – ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, 2011 και 2012 καθώς και η συνοπτική ποιητική ανθολογία OFFRANDES SECULAIRES – ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΠΟΝΔΕΣ 2015. Τον ίδιο τίτλο έχει και η τωρινή εικαστική του έκθεση που περιλαμβάνει  συμβολικές και αφαιρετικές συνθέσεις. 

Η εικαστική και διαδραστική παρουσία του στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2017 τείνει να ολοκληρώσει «στον κατάλληλο τόπο, στον ανάλογο χώρο και στην ώριμη περίοδο του, ένα σημαντικό φάσμα της σύγχρονης εικαστικής κατάθεσης και διαρκούς αισθητικής έρευνας και  διαλεκτικής αναζήτησης του».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 18:30 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2017

Ο καλλιτέχνης θα είναι παρών και θα ξεναγεί από τις 17:30-20:00, την Παρασκευή από 16:30-19:00.

H έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

 

“Ο Κώστας Ευαγγελάτος εκφράζει τη φιλοσοφία του με την οπτική αντίληψή του, όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος και την στιχουργική του έμπνευση, όπως αυτή ρέει από τις έλικες του μυαλού του και του συναισθηματικού του κόσμου.
Τα πρωτοποριακά εικαστικά έργα του και ο εμπνευσμένος «δωρικός» ποιητικός του λόγος, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεκμήρια ιδεαλιστικού διαφωτισμού για τον άνθρωπο, που τόσο πολύ – ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή – έχει ανάγκη για την δόμηση της υπαρξιακής του ταυτότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η αποτυπωμένη στον καμβά με τον χρωστήρα του, «ασάλευτη» εικόνα, στα μάτια του θεατή γίνεται «ζωντανή» αίσθηση και μαζί με τον ποιητικό του λόγο δημιουργούν αισθήματα ψυχικής ανάτασης και πνευματικής μεταρσίωσης.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος, στα δημιουργικά έργα του, προσπαθεί να αποτυπώσει άφθαρτες αξίες, αλλά και εκείνες που στην πορεία χάνονται. Αλήθεια, τι είναι η ζωγραφική και ο ποιητικός λόγος; Θα μπορούσα να πω ότι είναι «ιδέα», που η μεταμοντέρνα υψηλή τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη) δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει.
Δεν ξέρω αν οι Εικαστικές Τέχνες, η Λογοτεχνία και ο Ποιητικός Λόγος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο· ένα όμως είναι βέβαιο ότι στη σημερινή εποχή της συνεχώς εξελισσόμενης υψηλής τεχνολογίας, έχουμε μεγάλη ανάγκη από τον πνευματικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, για την διατήρηση των άφθαρτων ανθρωπιστικών αξιών.”
(Απόσπασμα κριτικής αναφοράς του Φώτη Παυλάτου, ομ. Καθηγητή Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, διεθνούς Επιστημονικού Ερευνητή και Λογοτέχνη)