Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Νότια Ουαλία λόγω των πυρκαγιών

💥  Οι αυστραλιανές αρχές κήρυξαν επίσημα σήμερα Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για επτά ημέρες στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, καθώς οι θερμοκρασίες-ρεκόρ ευνοούν την εξάπλωση των γιγαντιαίων πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται.

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Πολιτείας, η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, επικαλέστηκε τις «καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες» για τη λήψη του μέτρου αυτού.

Περίπου εκατό πυρκαγιές κατακαίνε εκτάσεις εδώ κι εβδομάδες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι ανεξέλεγκτες. Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει νέο τοξικό καπνό που έχει καλύψει το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Πυρκαγιές Αυστραλία

Τριάντα εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών σε σχεδόν όλη την επικράτεια της Αυστραλίας.

Η εκδήλωση πυρκαγιών δεν είναι ασυνήθιστη στην Αυστραλία το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όμως φέτος το πρόβλημα ενέσκηψε πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένο. Ερευνητές προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα περισσότερο.

ℹ️  Το 2009 τα καταγεγραμμένα θύματα ήταν 173 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, κυρίως στην πολιτεία Βικτόρια, το Σαββατοκύριακο της 7ης Φεβρουαρίου από συνδυασμό εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας.
Ολόκληρες πόλεις καταστρέφονται και περισσότεροι από 2.000 σπίτια ισοπεδώνονται.
Η φωτιά μαίνεται για πολλές εβδομάδες προτού περιοριστεί χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων πυροσβεστών και εθελοντών.

Έρευνες για κλοπή …νερού

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Αυστραλίας απηύθυνε σήμερα έκκληση για μάρτυρες για τον εντοπισμό των δραστών της κλοπής προσφάτως 300.000 λίτρων νερού, ένα αδίκημα που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό στο πλαίσιο της ξηρασίας, των ρεκόρ θερμοκρασίας και των πυρκαγιών που μαστίζουν τη χώρα.

Το νερό αυτό εκλάπη από δύο δεξαμενές κοινότητας της περιοχής Έβανς Πλέινς, που είναι ένας οικισμός σε απόσταση τριών ωρών οδικώς στα δυτικά του Σίδνεϊ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε σήμερα ότι η κλοπή του νερού αυτού, η οποία εντοπίστηκε την Κυριακή, οφείλεται αναμφίβολα στην ξηρασία και τις σοβαρές ελλείψεις νερού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Η αστυνομία θέλει να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε είδε στην περιοχή του Έβανς Πλέινς βυτιοφόρα ή οχήματα εξοπλισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την μεταφορά νερού», διευκρινίζει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η κλοπή αυτή εντοπίστηκε την Κυριακή, αλλά μπορεί να έγινε οποιαδήποτε στιγμή τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, καταλήγει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

(Πηγή: 902. gr ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Έκτακτο