Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βαρνάβας: Εγκληματικές ευθύνες – Εκτός ελέγχου τρία μέτωπα – Δεκάδες καμένα σπίτια

Τρία είναι τα μέτωπα που παραμένουν στο επίκεντρο της Πυροσβεστικής, από την πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από το Βαρνάβα και σε περίπου 15 ώρες έφτασε να απειλεί τον Διόνυσο, την περιοχή της Πεντέλης αλλά και να κατακάψει μεγάλο μέρος του Πεντελικού Όρους λόγω της δασοκτόνας πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της εστιάζουν σε Γραμματικό, Πεντέλη και Νέα Μάκρη με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν από το πρωί, προσπαθώντας να ανακόψουν τα πολλά και επικίνδυνα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε απόσταση τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Κι ενώ, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες κυρίως σε Βαρνάβα, οκτώ πολίτες και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και χιλιάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτη, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζεται στην ανέξοδη πολιτική της «ατομικής ευθύνης», της κλιματικής κρίσης αλλά και στη μαζική εκκένωση περιοχών μέσω μηνυμάτων του «112». Παράλληλα, όπως και σε άλλες πυρκαγιές, στήνει ένα φθηνό τηλεπικοινωνιακό σόου με επισκέψεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος.

Κουβέντα δε βγάζει όμως, για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική, με πυροσβέστες που «παλεύουν» με τις φλόγες για πάνω από 15 ώρες αλλά και με άλλους που κλήθηκαν από άλλα σημεία της χώρας προκειμένου να ενισχύσουν τις αντίστοιχες της Αθήνας, κουβέντα για τους αδιάβατους δασικούς δρόμους και τους ακαθάριστους χώρους που λειτουργούν ως «καύσιμη ύλη» αλλά και κουβέντα για την αντιπυρική προστασία και την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» που μετατράπηκε σε στάχτη.

Αυτή την έλλειψη σχεδιασμού και μέσων κατήγγειλαν κάτοικοι του Γραμματικού που ανέφεραν πως είναι ελάχιστα τόσο τα εναέρια μέσα όσο και οι επίγειες δυνάμεις, κάτι που επισήμανε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στ. Τσίρκας. Αντίστοιχα ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Γιώργος Ηλίας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια κι έχει καταστραφεί όλο το χωριό, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ.

Πηγή: 902.gr

Μοιραστείτε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο