Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βελιγράδι: Μαζική συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από τους Νατοικούς βομβαρδισμούς

Με τη μαζική παρουσία μελών και φίλων της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) από τη Θεσσαλονίκη έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι, στις 22 με 24 Μάρτη, εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη βάρβαρη Νατοική επίθεση στην πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. 

Στις 22 και 23 Μάρτη διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη από το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ίσων» σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Οι 300 περίπου συμμετέχοντες από δεκάδες φορείς και θεσμούς της Σερβίας, αλλά και καλεσμένους από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διανοούμενους και προσωπικότητες από 50 χώρες τίμησαν τα θύματα της ΝΑΤΟικής επίθεσης με κεντρικό σύνθημα «20 χρόνια μετά, ούτε ξεχνούμε, ούτε συγχωρούμε την επίθεση του ΝΑΤΟ»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν και χαιρέτησαν 82 ομιλητές, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης και εκπρόσωποι κινημάτων του ΠΣΕ από 18 χώρες (Κούβα, ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Συρία, Νότια Αφρική, Νεπάλ, Ινδία, Ιαπωνία, Κύπρος, Πορτογαλία, Λίβανος, Βενεζουέλα, Βρετανία, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Ιράν και Ιταλία). Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

Η Διάσκεψη κατήγγειλε τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στο όνομα της «ανθρωπιστικής επέμβασης» αναδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια των βομβαρδισμών που επί 78 μέρες κατέστρεψαν σπίτια, νοσοκομεία, βρεφοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες με χιλιάδες θύματα και τραυματίες, ανάμεσά τους ακόμη και πολλά παιδιά και συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού αλλά και του περιβάλλοντος μετά τη ρίψη βομβών Ναπάλμ και απεμπλουτισμένου Ουρανίου. Στη διακήρυξη της Διάσκεψης τονίζεται ότι η δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ, έγινε για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς και τον έλεγχο σφαιρών επιρροής. Υπογραμμίζεται πως οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ δεν δίστασαν να διαμελίσουν μια χώρα δολοφονώντας το λαό της, σε ανοιχτή παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αποσπώντας το Κόσσοβο και εγκαθιστώντας εκεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική Βάση εξωτερικού στο Camp Bondstil στο προτεκτοράτο τους.

BELGRADE EEDYE 2

Την Κυριακή 24 Μάρτη, ημέρα που ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ το 1999, το Φόρουμ Βελιγραδίου και η Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων της Σερβίας, διοργάνωσαν τρεις εκδηλώσεις στην πόλη. Η πρώτη αφορούσε την εκκίνηση ενός Μαραθωνίου δρόμου από το Βελιγράδι ως το Άγιο Όρος, με τη συμμετοχή δεκάδων ειρηνοδρόμων που θα διασχίσουν την απόσταση 750 χλμ, η δεύτερη αφορούσε την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών και πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει αναρτηθεί στο πάρκο Μαζμεϊντάν της πόλης, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στο Νέο Βελιγράδι, στο άγαλμα μνήμης για τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα του 1999, όπου μίλησαν οι πρόεδροι του Φόρουμ Βελιγραδίου και Λέσχης Στρατηγών και Ναυάρχων.