Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Αποτροπή του πραξικοπήματος Guaidó;

Συνταρακτικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Το ανδρείκελο των αμερικάνων Juan Guaidó έκανε χτες 30-Απρ το μεσημέρι, διαδικτυακό κάλεσμα –με παρουσία ως συνήθως δίπλα του κάποιων στρατιωτικών, “να δοθεί τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούροεπιμένοντας να συνεχιστούν και σήμερα οι διαδηλώσεις (καλεί τον στρατό να συνεχίσει την «Επιχείρηση Ελευθερία»)

v2

v3

Ο λαός -μεγάλες οργανωμένες και μη ομάδες βγήκαν από τα σπίτια τους, ενώ στρατιωτικά τμήμα εμφανίστηκαν στους δρόμους και κοντά στην αεροπορική βάση όπου ο Guaidó βιντεοσκόπησε το μήνυμα του, υπάρχουν εικόνες με ρίψη δακρυγόνων.

Η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε πως όλα είναι υπό έλεγχο, ωστόσο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο -δεν είναι η πρώτη φορά για «μικρή ομάδα στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου telesurtv.net κατά σειρά -μέχρι πριν λίγο

  • Ο Maduro συγχαίρει τη γενναία στάση των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Maduro: Αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα διάφορες μορφές επιθετικότητας, θα τα καταφέρουμε
  • Πρόεδρος της Νικαράγουα: Ο λαός της Βενεζουέλας δεν παραδίδεται ούτε ξεπουλιέται
  • Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στο Caracas και σε άλλα σημεία της Βενεζουέλας.
  • Ο λαός στο Miraflores εκφράζει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση
  • Στη Βενεζουέλα γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι ένοχος του τι συμβαίνει εδώ
  • Ελέγχεται η αεροπορική βάσης La Carlota
  •  Οι πολίτες της Βενεζουέλας κινητοποιούνται για να υπερασπιστούν τη Βολιβιαρνή Επανάσταση
[πηγή]

PCV 1o de Mayo

Στο μεταξύ το ΚΚ Βενεζουέλας μέσω twitter μετά την αρχική ανακοίνωση «το PCV καταδικάζει τη νέα αποσταθεροποιητική απόπειρα της ακροδεξιάς της Βενεζουέλας στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας την ανάπτυξη πραξικοπήματος. Να συντρίψουμε την αποσταθεροποιητική συνωμοσία της ακροδεξιάς!» – όπως και η Tribuna Popular, όργανο της ΚΕ του PCV, έκανε πριν μια ώρα έκκληση – διάγγελμα για λαϊκή κινητοποίηση εν όψει και της Πρωτομαγιάς

Ήδη από πολύ νωρίς, τις πρωινές ώρες, ο πρόεδρος της (καταστατικής) Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (Asamblea Nacional Constituyente de Venezuela), Diosdado Cabello, αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης La Carlota, όπου συμμετείχε μια μικρή ομάδα αξιωματικών του στρατού με στόχο το ξεκίνημα ενός ακόμη δεξιού πραξικοπήματος, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουν παραβιαστεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα, που βρίσκονται στον οδικό άξονα Altamira, αντίθετα είμαστε εμείς που διευθύνουμε τις επιχειρήσεις από την συγκεκριμένη βάση».

  • Οι οπαδοί η μαριονέτας των ΗΠΑ Juan Guaidó επιμένουν σε επιθέσεις γύρω από τη La Carlota
  • Η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί μπροστά στο Miraflores (ΣΣ |> προεδρική κατοικία) καταδικάζοντας για μια ακόμη φορά την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Οι φοιτητές του πανεπιστημίου μπαίνουν κι αυτοί στο παιχνίδι υπεράσπισης της κυβέρνησης Μαδούρο
  • ΗΠΑ: οι αντικαθεστωτικοί έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον
  • Ricardo Menéndez: Η αντιπολίτευση αποπειράθηκε να δώσει ένα ακόμη δειλό πλήγμα στη Βενεζουέλα
  • Η ανταποκρίτρια του TeleSUR Madelein García ανέφερε ότι η αεροπορική βάση «κρατάει», παρά τις συνεχείς επιθέσεις από δυνάμεις κρούσης της αντιπολίτευσης.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνιών, Jorge Rodriguez, ανέφερε ότι μια ομάδα στρατιωτών κατά μήκος του Altamira στο ανατολικό Καράκας, για την προώθηση ενός πραξικοπήματος από την άκρα δεξιά.
  • Η Βενεζουέλα έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες σε ένα διεθνές πολιορκία που έχει συμπεριλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την αυτο-ανακήρυξη ως προσωρινός πρόεδρος του νομοθέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaidó, το οποίο έχει καταγγελθεί ως πραξικόπημα συνεχίζεται από την εθνική κυβέρνηση.
  • Οι αρχές των διαφόρων θεσμικών οργάνων του κράτους καθόρισαν μια θέση απόρριψης του απόπειρα πραξικοπήματος.

v 4

Θυμίζουμε πως ο Guaidó από τις αρχές της χρονιάς αυτοανακηρύχτηκε προσωρινός πρόεδρος (επικαλούμενος το Σύνταγμα -sic!)  υποστηρίζοντας πως η εκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη και περιφέρεται μεταξύ ΗΠΑ (προφανώς για να πάρει οδηγίες) κλπ «φίλιων» χωρών εκβιάζοντας τον Μαδούρο σε παραίτηση. Εκτός από τους Αμερικάνους κάπου 45 ακόμη χώρες τον έχουν αναγνωρίσει σαν «προσωρινό νόμιμο πρόεδρο» μεταξύ αυτών από την πρώτη κιόλας μέρα 11 κυβερνήσεις από τις 14 χώρες της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα  |> Ιαν-2019 (φυσικά) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο, υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση». Οι ευρωβουλευτές σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις «κύριες» ομάδες δηλ. «συντηρητικών», «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», «σοσιαλιστών» και «φιλελεύθερων – ALDE (με απλά λόγια πολλά κόμματα μία πολιτική και στον αντίποδα οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν και «την αμέριστη υποστήριξη προς το πρόγραμμά του» (οι νοούντες νοείτωσαν!). Προμετωπίδα -στάχτη στα μάτια του κόσμου και πάλι τα «ανθρώπινα δικαιώματα»: «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

kke logo

Η στάση του ΚΚΕ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει την ευθύνη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του

Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου (Ιαν 2019) για την «κατάσταση στη Βενεζουέλα», όπου οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στήριξαν την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

  • «Καταγγέλλουμε την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και την απόπειρά τους να επιβάλουν με πραξικόπημα έναν πρόεδρο – μαριονέτα. Κι εκεί απειλούν με στρατιωτική επέμβαση για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους, όπως κάνουν παντού διεθνώς.
  • Καταγγέλλουμε τη στάση κυβερνήσεων όπως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κ.ά. Οσο για την ελληνική, δεν βγάζει άχνα για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δήθεν “αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική”, ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Μαδούρο και προκλητικά απειλεί με τελεσίγραφα.
  • Μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει την ευθύνη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του και την εκλογή της ηγεσίας της χώρας του.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον βενεζουελάνικο λαό που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση και κρίση. Στηρίζουμε το ΚΚ Βενεζουέλας στη μάχη του για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Σε ανακοίνωσή του «Το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών.

  • Η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά.
  • Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

Επίσης, με την ευκαιρία των “περί νίκης των «προοδευτικών δυνάμεων»” στην Ισπανία το ΓT της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Επειδή κάποιοι πανηγύριζαν χτες για τον “προοδευτικό” Σάντσεθ, απλά να θυμίσουμε, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Σάντσεθ ήταν από τους πρώτους που στήριξαν το αμερικανικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και αναγνώρισαν τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό ως μεταβατικό της πρόεδρο, μαζί με άλλους σοσιαλιστές συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δεξιά κόμματα. Για τέτοια …”πρόοδο” μιλάμε!».

Ο 902.gr σε ρεπορτάζ με τίτλο «Σε διαδηλώσεις κατά της απόπειρας πραξικοπήματος καλεί η κυβέρνηση» αναφέρει: Μαζικό κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο Καράκας, απευθύνει η κυβέρνηση της χώρας, για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο, απευθύνοντας το κάλεσμα, δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί δεν έχουν καταλάβει την αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», αλλά βρίσκονται στους δρόμους της επαρχίας Αλταμίρα, ανατολικά της πρωτεύουσας. «Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο. Είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε μέσω Τwitter ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αντιμετώπισης των πραξικοπηματιών και κάλεσε το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση |> (Πηγή: «Telesur»)


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog