Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Κρίσιμες ώρες – Σε μάχη κατά όλων των πραξικοπηματιών καλεί ο Μαδούρο – Ετοιμάζουν ιδιωτικό στρατό για Γκουαϊδό

Την ώρα που ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ συνεχίζει τις πραξικοπηματικές ενέργειες, καλώντας σε «απεργίες», ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, μιλώντας ενώπιον στρατιωτών και πολιτοφυλάκων, κάλεσε σε ένταση της μάχης «κατά όλων των πραξικοπηματιών», την ώρα που και χθες, ο λαός της Βενεζουέλας, διατράνωσε την αντίθεσή του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Την ίδια ώρα, με τη μέθοδο των καλά προσεγμένων διαρροών η Ουάσιγκτον δημιουργεί κλίμα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού της Βενεζουέλας και ο Ντόναλντ Τράμπ, απειλεί και πάλι ανοικτά με επέμβαση. Η Ρωσία κάνει λόγο για «ασυμβατότητα των θέσεων» ΗΠΑ – Ρωσίας για την Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κάλεσε το στρατό να αγωνιστεί εναντίον «όλων των πραξικοπηματιών»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας (FANB), να υπερασπιστούν την ειρήνη και το Σύνταγμα της χώρας.

«Οι FANB, βρίσκονται ενώπιον όλου του κόσμου και έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα ιστορικό μάθημα, σε όλους όσοι επιβουλεύονται την ειρήνη και το σύνταγμα της χώρας. Να δείξουν ότι στη Βενεζουέλα, υπάρχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, σταθερές και ενωμένες όσο ποτέ άλλοτε για να νικήσουν όλους τους επίδοξους πραξικοπηματίες, που πουλιούνται για λίγα δολάρια στην Ουάσιγκτον», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σημείωσε ότι το μέλλον της Βενεζουέλας είναι ειρηνικό, με το λαό της ενωμένο για να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλεί η επέμβαση των ΗΠΑ και των υποστηρικτών τους. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προδοσία και τους πραξικοπηματίες. Η εντολή έχει δοθεί: Οι πραξικοπηματίες πρέπει να αναχαιτιστούν», σημείωσε.

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε τη λήψη «έσχατου μέτρου»

Το ενδεχόμενο ανοικτής επέμβασης των ΗΠΑ επανέφερε με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο «Fox Business», ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για λήψη ακόμα και «έσχατου μέτρου».

«Υπάρχουν πολλές επιλογές ανοιχτές», είπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, συμπληρώνοντας ότι «μερικές από αυτές (τις επιλογές) δεν μου αρέσει καν να τις αναφέρω, γιατί είναι αρκετά σκληρές».

«Είναι ένα απίστευτο χάλι (…) οπότε κάτι θα πρέπει να γίνει. Πολλά πράγματα θα γίνονται την επόμενη εβδομάδα – και συντομότερα από αυτό. Θα δούμε τι θα συμβεί», ανέφερε ακόμα ο Τράμπ,

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την υποστήριξη στον αχυράνθρωπό του, Χουάν Γκουαϊδό.

«Ασυμβίβαστες» οι θέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως αναληθείς τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους η Μόσχα έχει καλέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να μην εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής εκεί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασύμβατες θέσεις για τη Βενεζουέλα, αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Για δημιουργία «ιδιωτικού στρατού» για τον Γκουαϊδό κάνουν λόγο τα ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», κάνει λόγο για επιχείρηση στησίματος ενός ιδιωτικού στρατού, αποτελούμενου από 4 έως 5 χιλιάδες μισθοφόρους, που θα σταλούν στη Βενεζουέλα, για να στηρίξουν τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό.

Πίσω από το εγχείρημα, βρίσκεται ο Έρικ Πρίνς, ιδιοκτήτης της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων «Blackwater» (νυν «Academi»), που δολοφονούσε αμάχους στο Ιράκ, όπου δρούσε ως «εργολάβος» ασφαλείας του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πρίν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τους μισθοφόρους από τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που έχουν δεσμευτεί στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον.

Πηγή: 902.gr