Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Τη σκυτάλη των πιέσεων για την ανατροπή Μαδούρο πήραν οι Ευρωπαίοι

Μετά την εφαρμογή μίας σειράς σκληρών μέτρων εμπάργκο που είχε εφαρμόσει εναντίον της Βενεζουέλας – στις εξαγωγές πετρελαίου και χρυσού, στις εισαγωγές ανταλλακτικών, φαρμάκων και τροφίμων, στο πάγωμα των λογαριασμών της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, τον έμμεσο αποκλεισμό της από τις αγορές δανεισμού, με τη συνδρομή των οίκων αξιολόγησης, που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη του πληθωρισμού και την αδυναμία έκδοσης κρατικών ομολόγων-σε συνδυασμό και με τις προκλήσεις παραστρατιωτικών σε συνεργασία με την γειτονική Κολομβία στο έδαφος της Βενεζουέλας, όπως και με την αφειδή βοήθεια σε χρήματα και οργάνωση που δαψίλευαν στην αντιπολίτευση ΜΚΟ οργανώσεις, που είτε ανήκαν στον γνωστό Τζορτζ Σόρος, είτε απ’ ευθείας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, αποφάσιασαν να εντείνουν την πίεση.

Ανακήρυξαν πρόεδρο της Βενεζουέλας τη μαριονέτα τους, τον προίκισαν με τον πλούτο που έκλεψαν από τη χώρα, επιδίωξαν και επιδιώκουν στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, έβαλαν στο τραπέζι των επιλογών τους τη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ήρθε η ώρα να μπουν στο παιχνίδι της ανατροπής του Μαδούρου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Σήμερα αρκετέ ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στην αναγνώριση του ακροδεξιού Χ. Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας. Προηγήθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Μία από τις πρώτες ήταν η Γαλλία, που μέσω του υπουργού των Εξωτερικών της Ζαν-Ιβ Λεντριάν, δήλωσε πως ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει τη νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας,

Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό με ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ έγραψε στο Twitter ότι «ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας έγραψε ότι για το Βερολίνο «ο Γκουαϊδό είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας» και υπεύθυνος «για τη διοργάνωση ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει 5 εκατομμύρια ευρώ σε «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Βενεζουέλα, μόλις το επιτρέψει το «πολιτικό περιβάλλον».

Στην αναγνώριση του Γκουαϊδό προχώρησαν επίσης ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ και ο Στέφ Μπλοκ, ΥΠΕΞ της Ολλανδίας. Η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό.

Ρωσία: «Ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.