Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενετία Πόπορη: Ο ρόλος της χρυσαυγίτισσας αστυνομικού στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης

Η Βενετία Πόπορη – η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών- υπηρετούσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά και λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης των Χρυσαυγιτών για τις κινήσεις της Αστυνομίας. Ήταν εκείνη που τους προειδοποίησε για την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία του Πειραιά.

Η πρώην ανθυπαστυνόμος ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που συνελήφθησαν το φθινόπωρο του 2013 και υπηρετούσε 20 χρόνια στο αστυνομικό σώμα.

Επικοινώνησε, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική συνομιλία, με τον χρυσαυγίτη Λ. Τσαλίκη πριν και λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συνομιλεί τις επόμενες μέρες με το ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στον Πειραιά Ν. Αποστόλου, υπεύθυνο των ταγμάτων εφόδου και στρατολογητή του Ρουπακιά και μεταξύ άλλων τον συμβουλεύει «να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μη συλληφθεί…». Συνεννοείται σε άλλη συνομιλία μαζί του για την ταυτότητα «προστατευόμενου μάρτυρα» που είχε καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής.

Διατηρούσε στο σπίτι της παράνομο οπλοστάσιο (βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, όπλα, ένα μαχαίρι με σιδερογροθιά, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης – taser, τέσσερα μαχαίρια – πεταλούδα, τέσσερις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δύο χατζάρες, εκατοντάδες φυσίγγια, καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες – δυναμιτάκια κ.λπ.).

Στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι κατείχε παράνομα τα όπλα, τα οποία, όπως είπε, τα είχε για… συλλογή. Τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον χρυσαυγίτη Τσαλίκη τις απέδωσε… στην αναζήτηση αποκλειστικής νοσοκόμας για τη μητέρα της. Οσο για τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αποστόλου τις απέδωσε σε μια «αδιάφορη φιλική σχέση»…

Όσο για τη σχέση της με τη Χρυσή Αυγή, όταν απολογήθηκε στο δικαστήριο, πριν έναν χρόνο, ισχυρίστηκε πως μετά τις εκλογές του 2012 επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής «για ίδιον όφελος» και συγκεκριμένα για να ζητήσει να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών, αλλά το ρουσφέτι δεν πέτυχε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία της δίκης, κεντρικά οργανωμένη σε όλη την επικράτεια ήταν και η επιχείρηση προσεταιρισμού αστυνομικών σε τοπικά αστυνομικά τμήματα από τη Χρυσή Αυγή για να εξασφαλίζονται η εκ των έσω ενημέρωση και η ατιμωρησία. Μία από αυτές τις περιπτώσεις  ήταν και η Βενετία Πόπορη η οποία πλέον οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Κατά τη μεταγωγή της από τη ΓΑΔΑ η 49χρονη χρυσαυγίτισσα Βενετίας Πόπορη, ήταν τυλιγμένη με ένα άσπρο σεντόνι.

belogiannis ploumpidis banner