Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιβλιοπαρουσίαση: Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του «Πράσινου New Deal»

Υλικά της Ημερίδας στην έδρα της ΚΕ | 5 Ιούνη 2021

Τα υλικά της Ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση, αναδεικνύουν τον υποκριτικό χαρακτήρα των διακηρύξεων της αστικής πολιτικής της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και, παράλληλα, τεκμηριώνουν την υπεροχή της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του σοσιαλισμού για τη διασφάλιση μίας ισόρροπης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, του περιβάλλοντος με τη βιομηχανική και την κοινωνική δραστηριότητα.

ανθίζει στο λιγότερο αναμενόμενο σημείο... ένα κομμάτι ξεραμένης γης AP

Λουλούδι ανθίζει στο λιγότερο αναμενόμενο σημείο… ένα κομμάτι ξεραμένης γης (φωτο AP)

Το άρθρο «Μπροστά στη νέα διεθνή οικονομική κρίση: “Πράσινο New Deal” ή σοσιαλισμός;», που συμπληρώνει την έκδοση, φωτίζει τους πραγματικούς στόχους και τις αντιλαϊκές συνέπειες της «πράσινης» αστικής διαχείρισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2020, καθώς και τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού που σαπίζει.
Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα τους θύτες και τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

▪️ ISBN 978-960-451-389-5 ▪️ σχήμα: 14|20,5 ▪️ σελ. 104
▪️ Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή ▪️ Επιμέλεια Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, με τις τραγικές συνέπειές τους, ανέδειξαν ορισμένα βασανιστικά ερωτήματα:

  • Πώς εξηγείται όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα να εμφανίζουν ως πρώτη προτεραιότητά τους την προστασία του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή να πνιγόμαστε μετά από κάθε δυνατή βροχή και να καιγόμαστε μόλις εμφανιστεί δυνατός άνεμος ή καύσωνας;
  • Πώς εξηγείται οι εκπρόσωποι ενός συστήματος που ευθύνεται για τα μεγάλα εγκλήματα υποβάθμισης και ρύπανσης του περιβάλλοντος, να εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές για τη σωτηρία του;
  • Μπορεί η πρόταση της «Πράσινης Μετάβασης» να οδηγήσει σ’ ένα κοινωνικά πιο δίκαιο και πιο φιλικό στο περιβάλλον καπιταλιστικό σύστημα; Μπορεί να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός;

πυρά με πρόσχημα κλιματική αλλαγή και «πράσινη» ανάπτυξη

Το «Πράσινο New Deal» ήρθε στο προσκήνιο το 2019 στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και παρουσιάστηκε ως ολοκληρωμένη πολιτική πρό­ταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» στο­χεύει στη διαμόρφωση μίας προσωρινής κερδοφόρου διεξόδου επενδύσεων για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο.
Αποτελεί μία μεγάλη κρατική παρέμβαση στην οικονομία, αφε­νός, με τη χρηματοδότηση και στήριξη νέων επενδύσεων σε πολ­λούς τομείς της οικονομίας και, αφετέρου, με την ελεγχόμενη απα­ξίωση κεφαλαίου (π.χ., κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών, απόσυρση συμβατικών αυτοκινήτων κλπ.).
Η ίδια η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» αναφέρει ότι έχει ως στόχο να «μετατρέψει την ΕΕ σε μία αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία».

Η συγκεκριμένη έκδοση επιδιώκει να συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των θέσεων του ΚΚΕ σχετικά με την αναγκαιότητα και την ιστορική επικαιρότητα του σοσιαλισμού για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων προστασίας του περιβάλλοντος και -ταυτόχρονα, αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για την ανάπτυξη σχετι­κών ολοκληρωμένων αγωνιστικών δράσεων για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής.

Περιεχόμενα

1.

Εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
Παρεμβάσεις από μέλη του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ
🔻 Αντώνης Ραλλάτος, Δασολόγος Για την ολοκληρωμένη προστασία των δασών
🔻 Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Χημικός Μηχανικός Για τη βιομηχανική ρύπανση και τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης
🔻 Μπάμπης Ζιώγας, Υγιεινολόγος Μηχανικός, (υπεύθυνος του Τμήματος) Για τη διαχείριση απορριμμάτων
🔻 Ηλίας Τσιμπουκάκης, Χημικός Μηχανικός, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ (Επιτροπής Περιοχής) της ΚΟΑ Για την κυβερνητική πολιτική χρήσεων γης στην Αττική
🔻 Γιώργος Τάτσης (ΕΠ της ΚΟΑ) Για τις σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην Αττική,

2.

Άρθρο «Μπροστά στη νέα διεθνή οικονομική κρίση: “Πράσινο New Deal” ή σοσιαλισμός;» του Μάκη Παπαδόπουλου