Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΚ ΦΟΥΡΝΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου
ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΚ ΦΟΥΡΝΑ
ζωγράφου και αλχημιστή

Μυθιστόρημα
εικόνα εξωφύλλου: Κώστας Κουνενάκης
ISBΝ: 978-960-9441-70-4, διάστ. 21Χ14, σελ. 328, τιμή 16,96 €

zaxos-dionysios-smallΟ Βίος και Πολιτεία του Διονυσίου εκ Φουρνά είναι ένα μυθιστόρημα έρευνας, που εξετάζει πώς έζησε και πώς σκεφτόταν ένας σημαδιακός καλλιτέχνης του τέλους του 17ου και των αρχών του 18ου αι. Το πώς περνούσε άνετα από τον ρεαλισμό στην παραίσθηση, χωρίς να μπερδεύεται από το παράλογο, χάρις σε ένα στέρεο αίσθημα αυτοσυντήρησης, που το διδάχτηκε στα παιδικά του χρόνια από σοφούς αγράμματους ενήλικες. Το πώς έμαθε να χειρίζεται τα σχήματα, τα χρώματα και τις ιδέες, μιαν εποχή που τα σχολεία ήταν σπάνια. Το πώς εφεύρε την έγχρωμη φωτογραφία, την εποχή που οι επιστήμες δεν είχαν διαχωριστεί ακόμα, που η φυσική και η χημεία μπλέκονταν με την αλχημεία, τη μαγεία και τη φαρμακευτική, που η μουσική και η ποίηση μπερδεύονταν με την ιστορία και το δίκαιο.

Το πώς συνειδητοποίησε ότι ο καλλιτέχνης είναι ο κατασκευαστής των κοινωνικών προτύπων, αυτός που βρίσκει τα όρια του ιερού και του χυδαίου, που δίνει σχήμα και πρόσωπο στα άυλα, στα ονειρικά, στα ανεξήγητα, στα ανομολόγητα.»

***

Ο Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα από Πόντιους πρόσφυγες της Ανταλλαγής του 1923. Μαθητής του Σίμωνα Καρά στα χρόνια 1952-1958 σπούδασε στο Παρίσι εθνολογία, εθνομουσικολογία, ανατολικές και βαλκανικές γλώσσες και πολιτισμούς και έγινε Διδάκτωρ της Συγκριτικής Φιλολογίας της Σορβώνης το 1968. Στην Ελλάδα εξέδωσε τα βιβλία, «Η Πιάτσα», «Το Λεξικό της Πιάτσας», «Ο άλλος Θεόφιλος», «Είμαστε Πόντιοι», «Ο ξένος της Νέας Κερασούντας», «Γλώσσες Αλφάβητα και εθνική ιδεολογία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια», «Ανατολή Ανατολών», «Ο Μάρκος και η λαϊκότητα», «Η λαϊκότητα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο » (Φαρφουλάς), «Περιπέτειες στην Ευρώπη» (Φαρφουλάς), «Βαλκανική κολυμβήθρα ονομάτων».

Ασχολήθηκε με το θέατρο, και την τηλεόραση, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Στον κινηματογράφο έγραψε τελευταία το σενάριο στις ταινίες «Η λιμουζίνα» (2013), «Η κόρη του Ρέμπραντ» (2015).

Ως στιχουργός και συνθέτης, εκτός των άλλων, συνεργάστηκε με το συγκρότημα Χειμερινοί Κολυμβητές στο δίσκο «Η μαστοράτζα του Ερντεμπίλ» (2006).

Δίδαξε κατά καιρούς Εθνογραφία, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Βαλκανολογία στα πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας και Μακεδονίας.