Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Έβο Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι έκανε αυτή την απόφαση για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας κατά του λαού, που προκλήθηκε από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Μοράλες είχε προηγουμένως απευθύνει κάλεσμα για νέες γενικές εκλογές στη Βολιβία, έτσι ώστε “να επέλθει ειρήνη”.

“Όλοι για τη ζωή, όλα για τη χώρα, για δημοκρατία αλλά και για κοινωνική δικαιοσύνη”, δήλωσε ο πρόεδρος  κάτι που αρνήθηκαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Μοράλες καταδίκασε το γεγονός ότι οι πολιτικές ομάδες δεν δέχτηκαν τον διάλογο που πρότεινε η κυβέρνησή του και, αν και ανακοινώθηκαν νέες εκλογές και έγιναν δεκτές αρκετές από τις απαιτήσεις τους.

“Αυτό είναι συνωμοσία κατά της δημοκρατίας, αυτό είναι ένα πραξικόπημα”, είπε ο αρχηγός του κράτους της Βολιβίας.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση μου έτσι ώστε ο Carlos Mesa και ο Luis Camacho να σταματήσουν να κακοποιούν και να βλάπτουν χιλιάδες αδέρφια … Έχω την υποχρέωση να αναζητώ ειρήνη και γι’ αυτό παραιτούμαι”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος Álvaro García δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτείται για να σταματήσει τη βία και υπενθύμισε την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας των δικαιωμάτων. “Είμαστε η κυβέρνηση που εθνικοποίησε τους υδρογονάνθρακες, η κυβέρνηση που έβγαλε τη φτώχεια περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες », πρόσθεσε σύμφωνα με κουβανικά μέσα.

Ο Μοράλες αφήνει μια χώρα με υψηλά ποσοστά ανθρώπινης ανάπτυξης, που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα του πληθυσμού και με οικονομική ανάπτυξη 4,5%, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ: Οι αρχηγοί στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της Βολιβίας κάλεσαν, εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα, τον Έβο Μοράλες να παραιτηθεί. Ο διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων, Ουίλιαμς Κάλιμαν, προέτρεψε τον Εβο Μοράλες να παραιτηθεί για να «φέρει ειρήνη και σταθερότητα προς όφελος της Βολιβίας». Αυτά τα αιτήματα επανέλαβε και ο αρχηγός της αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, ο οποίος τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη θέση του.

Τι είχε προηγηθεί

Η ένταση στη Βολιβία δεν έλεγε να κοπάσει μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 20 Οκτώβρη και την επικράτηση, σύμφωνα με τα μη επίσημα αποτελέσματα, του σοσιαλδημοκράτη νυν προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες.

Ο -υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ- Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτώβρη θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.

Ο Ε. Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτώβρη.