Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολικό, και για τους δύο, διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Στην τελική ευθεία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις τις εκλογές και οι συνεταίροι της συγκυβέρνησης τρέχουν να σωθούν αφού πρώτα βύθισαν το λαό ακόμη περισσότερο στη δυστυχία και υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τους ιμπεριαλιστές μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο.

Από τη μία η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τους 151 για κάθε ψηφοφορία, θέλει να σβήσει λίγο πριν τις εκλογές την τετράχρονη συμβίωσή της με τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες, και από την άλλη ο Π. Καμμένος βλέποντας να χάνει ακροατήριο επιχειρεί μια «ηρωική» έξοδο, και έτσι διαμορφώνεται ανάλογα η ρητορική και των δύο.

Τα σενάρια αποχώρησης των ΑΝΕΛ (ή όσοι ακολουθήσουν τον Καμμένο) από την κυβέρνηση πυροδότησαν οι αναφορές του Πάνου Κάμμενου με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Τα σενάρια ενδυνάμωσε από το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος που σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις διαβεβαίωνε ότι δεν θα συνεργήσει για την πτώση της κυβέρνησης και πώς θα ψηφίσει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ υπό τον Πάνο Καμμένο. Ήδη ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης δήλωσε σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση πριν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. «Όταν θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας τότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», δήλωσε στο «Θέμα FM» ο Κ. Κατσίκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, διακινείται το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα έχει στη Βουλή στις κρίσιμες ψηφοφορίες τους απαραίτητους 151 βουλευτές.

Η κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για «οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία», εκτίμησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα «διέρρεαν» πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Φαίνεται πως στους ΑΝΕΛ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ωστόσο δεν είναι βουλευτής, σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο «Real FM» ανέφερε: «Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε». Πρόσθεσε πως «εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση».