Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή: Ψηφίστηκε το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο-σκούπα για την τοπική διοίκηση — Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο περιέχει διατάξεις που αφορούν από τη φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα δημοτικά συμβούλια, με την απαγόρευση της αντιπολίτευσης να θέτει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (άρθρο), μέχρι τον έλεγχο στο εσωτερικό των κομμάτων και τον περιορισμό της δυνατότητας κυρίως των μικρότερων κομμάτων να προπαγανδίζουν τα μηνύματά τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενισχύεται και η λειτουργία των ΦΟΔΣΑ ως ανώνυμες εταιρίες, αλλά και υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, επικαιροποιώντας και διευρύνοντας το σχετικό αντιλαϊκό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι «ενταγμένο στην επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ενίσχυση του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος, ικανά να υπηρετούν τις επιθυμίες – επιδιώξεις του κεφαλαίου σε κάθε φάση, στην παρούσα για την “πράσινη μετάβαση” και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της καπιταλιστικής οικονομίας, την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητά της» ενώ περιέχονται ρυθμίσεις όπως ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», που προσπαθούν« να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία της ΕΕ».

Από τα πιο εμβληματικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 44. Όπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, «είναι φανερό ότι αυτή η μεθόδευση έχει ένα και μόνο στόχο: Να επιβληθεί σιωπητήριο στα Δημοτικά Συμβούλια. Κυβέρνηση – ΚΕΔΕ (με πλειοψηφία ΝΔ) έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Ο καημός τους δεν περιορίζεται στη φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Αυτό που κύρια επιδιώκουν είναι να αποστειρώσουν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβούλων από τις διεκδικήσεις και την αντίδραση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό σας ενοχλεί!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ «βγήκαν στα κεραμίδια» για το άρθρο 44 με το δεύτερο να καταθέτει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Ωστόσο δεν έβγαλαν άχνα όταν ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης τους είπε ότι το άρθρο αυτό έρχεται ως συνέχεια των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Κλεισθένη» που όπως είπε «δεν τα ψήφισα εγώ» αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνήσεις που άλλαξαν «τον χαρακτήρα των δημοτικών συμβουλίων».

Όσον αφορά στην ονομαστική ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές (ΝΔ) κατά 131 και 10 ψήφισαν παρών («Ελ. Λύση»). Το ΚΚΕ καταψήφισε βέβαια το άρθρο, όπως και το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που με αφορμή τα οικονομικά παραπέμπουν ευθέως στον έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων.

Εκλογική διαδικασία για τους απόδημους

Στο νομοσχέδιο περιέχονται άρθρα και για τους απόδημους όπως το 13 για το οποίο ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρσή του καθώς όπως ανέφερε προβλέπει ότι με ευθύνη και δαπάνες των κομμάτων, πρέπει να εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια οι διπλωματικές αρχές, μέσα σε δέκα μέρες, πριν την ημέρα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ρύθμιση σκοπιμότητας που δημιουργεί τεράστια ανισότητα ανάμεσα στα κόμματα. Ειδικά, τα μικρότερα κόμματα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν σε αυτό το καθήκον, πρακτικά και οικονομικά», όπως τόνισε.

902.gr

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας