Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Στις 12 Δεκεμβρίου οι πρόωρες εκλογές 

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία απόψε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο. Με ψήφους 438 υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Μόλις 20 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Η απόφαση της ΕΕ για παράταση του Brexit ως τις 31 Γενάρη 2020 δημιούργησε περιθώρια για νέα παζάρια. Με τη δικαιολογία ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο, εννοώντας ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτώβρη, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίστηκε διατεθειμένος να σιγοντάρει, αυτή τη φορά, τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό να προωθήσει αργότερα το βράδυ, για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες μέρες, στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Δεκέμβρη απαιτώντας την απλή πλειοψηφία των βουλευτών και όχι ενισχυμένη των 2/3. Μάλιστα ο Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) και των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» αποφάσισε να μην επαναφέρει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο του Brexit, που περιέχει και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ.

Ακόμα, ο Τζόνσον δέχτηκε εκ νέου 10 από τους 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τους οποίους είχε διώξει από την κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο μήνα.

Πριν εγκριθεί η διεξαγωγή εκλογών στις 12/12, είχε τεθεί σε ψηφοφορία τροπολογία που έθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κόρμπιν, για διεξαγωγή εκλογών στις 9 Δεκέμβρη. Η πρότασή του απορρίφθηκε με ψήφους 315 κατά έναντι 295 υπέρ.