Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ

Στην άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία των αποικιών, εκεί που έλαβε χώρα η βιομηχανική επανάσταση και άνθισε ο καπιταλισμός, στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα, εν έτει 2018, περίπου 14.000.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατα, σε σχετική του έκθεση, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα Φίλιπ Άλστον. Σύμφωνα με τον καθηγητή Άλστον, ο οποίος επισκέπτηκε 9 πόλεις της Βρετανίας σε διάστημα 12 ημερών, το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται επικίνδυνα ενώ επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των φτωχότερων στρωμάτων.

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη νομοτελειακά αυξάνει τις ανισότητες, αποδίδοντας κέρδη για το κεφάλαιο και μιζέρια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, η έκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο για ποσοστό φτώχειας μεταξύ των παιδιών στη Βρετανία που θα μπορούσε να ανέλθει σε 40% ενώ, βάσει των εθνικών κριτηρίων, 1 στους 5 βρετανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην ίδια χώρα, το 2017 καταγράφτηκαν περισσότεροι από 300.000 άστεγοι.

Η έκθεση του Φ. Άλστον δόθηκε στη δημοσιότητα μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ανταρσία» των μελών του κόμματός της, που στηρίζουν ένα σκληρό Brexit. Όπως σημείωσε σε συνέντευξη του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ το Brexit θα έχει αναγκαστικά αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία, ασχέτως του είδους της συμφωνίας για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ασχέτως της μορφής που θα έχει το Brexit και ανεξάρτητα από τις ενδοαστικές διεργασίες εντός και εκτός Βρετανίας, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκα στρώματα της χώρας δεν θα δουν φως στον ορίζοντα όσο τα κλειδιά της οικονομίας παραμένουν στα χέρια του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.  

Πηγές: Guardian / BBC.