Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ένας στους τέσσερις πολίτες έσβησε τη θέρμανση το χειμώνα και μειώνει τα γεύματά του λόγω της ακρίβειας

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σουπερμάρκετ και περίπου έναν στους τέσσερις να μειώσει τον αριθμό των καθημερινών του γευμάτων, σύμφωνα με μια έρευνα.

Μεταξύ των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ένας στους τρεις είπε ότι πρόσφατα παραλείπει γεύματα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, ανέφερε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Ipsos». Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται σε υψηλό 30ετίας και οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν ότι οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο «Reuters», ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% εντός του έτους.

Μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα σε δείγμα περισσότερων από 2.000 πολιτών για το Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο οι λιτοδίαιτοι έτσι κι αλλιώς Βρετανοί λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, τρώνε λιγότερες φορές τη μέρα (;;) –σσ. όπως έλεγε ο Χότζας ότι συνήθισε ο γάιδαρος να μην τρώει τα τίναξε…, ενώ πάνω από το 80% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ακρίβεια τους επόμενους μήνες.

Οι Βρετανοί επηρεάζονται κυρίως από πολύ μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής Ofgem να αυξήσει από τις αρχές Απριλίου το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών κατά 700 λίρες ετησίως στις 1.971 λίρες κατά μέσο όρο, δηλαδή κατά 54%.

Η απόφαση ακολούθησε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής με αποτέλεσμα περίπου 30 εταιρείες στη Βρετανία να κηρύξουν πτώχευση από πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά η χρέωση για τη λαϊκή οικογένεια δεν παραγράφεται και παράλληλα πάνω από 23 εκατομμύρια νοικοκυριά που εμπίπτουν στα προγράμματα μεταβλητής χρέωσης των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε απόγνωση.

Και αυτά σε αναμονή (τον Οκτώβρη;) λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας παγκοσμίως με πρόφαση τον πόλεμο στην Ουκρανία, η μέση ετήσια χρέωση να ανέβει στα ουράνια και η Ofgem ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσαρμογής στις χρεώσεις κάθε τρεις μήνες αντί για έξι.

Παρά τις προειδοποιήσεις από αναλυτές για πιθανή οικονομική ύφεση, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στο υψηλότερο βασικό % από το 2009.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι οι πραγματικοί μισθοί στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Το Independent Budget Office έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα βρετανικά νοικοκυριά θα βιώσουν τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος από τότε που ξεκίνησαν τα συγκρίσιμα στοιχεία το 1956. Η μείωση για φέτος προβλέπεται στο 2,2%.

Εκτός από το ενεργειακό κόστος, τα νοικοκυριά επηρεάζονται από την άνοδο των τιμών ακόμη και για τα βασικά προϊόντα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε από βδομάδα οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν «αποκάλυψη» τιμών στα τρόφιμα, κυρίως στα δημητριακά και το ηλιέλαιο