Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΑΛΛΙΑ: Με μεγάλη προσέλευση συνεχίζονται οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στη σκιά των διαβεβαιώσεων που έχει δώσει το γαλλικό κεφάλαιο ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ζητούμενο είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δικές του ταξικές ανάγκες, οι οποίες φυσικά προϋποθέτουν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών στην 7η ισχυρότερη χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 18,43% που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και 19,25% το 2017, ενώ ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις προσβλέπουν ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία θα ολοκληρωθεί στις 9 μ.μ. τοπική ώρα (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ενώ αναμένεται πως κατά τα μεσάνυχτα θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα.

Η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν  (36%), με το το εκλογικό σχήμα του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) να ακολουθεί (29%), στο οποίο συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το οπορτουνιστικό σχήμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας (PCF) και οι Οικολόγοι (EELV). Ο κυβερνητικός συνασπισμός του «Ensemble!» («Μαζί»!) βρισκόταν μόλις στην 3η θέση με 19,5%. Ακολουθούσαν οι «Ρεπουμπλικάνοι» (LR – το τμήμα εκείνο του γκωλικού κόμματος που παραμένει αυτοτελές και δεν συμφωνεί στη συνεργασία με την RN) με 8%, η ακροδεξιά «Επανάκτηση» του Ερίκ Ζεμούρ με 1,5%.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιούλη, όπου θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές.

Στην περίπτωση που σήμερα ένας υποψήφιος λάβει πάνω από το 51% των ψηφισάντων εκλέγεται απευθείας βουλευτής και στην περιφέρεια του δεν διεξάγεται δεύτερος γύρος.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές