Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιατί απεργούμε αύριο για το Ασφαλιστικό;

Η κυβέρνηση αι υπουργός Εργασίας επιστράτευσαν μια σειρά από ασύστολα ψεύδη, όπως ότι το νομοσχέδιο «αφήνει στο παρελθόν το νόμο Κατρούγκαλου» και ότι «είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις», αλλά «θα έχει αυξήσεις», για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.

Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο της ΝΔ θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου, διατηρώντας όλες τις περικοπές που αυτός έφερε, όπως και τη διάσπαση της σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική, όπου το κράτος θα εγγυάται μόνο για το τμήμα της «εθνικής» σύνταξης. Παράλληλα, διατηρεί όλες τις περικοπές που έγιναν από το 2010 στις συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ, καθώς και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΝΔ να ενισχύσει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα, οδηγούν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο ο εργαζόμενος θα ξέρει τι εισφορές θα καταβάλει, αλλά δεν θα γνωρίζει τι σύνταξη θα πάρει.

Όλοι στην απεργία της Τρίτης για να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία για την 24ωρη απεργία της Τρίτης 18 Φλεβάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκονται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Απαιτούν να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου – Βρούτση και ενάντια στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει το ΠΑΜΕ τονίζοντας πως «η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη» και «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας».

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. (Στις 10 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις). Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Για τις συγκεντρώσεις της Αττικής δρομολογούνται πούλμαν. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 60 πόλεις. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.