Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τον Γεώργιο Παπανδρέου (Ένα κατοχικό ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Γεωργίου Παπανδρέου (1/11/1968) πολλά γράφτηκαν και θα γραφτούν για τα 50 χρόνια αυτά, σχετικά με τον ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Παρουσιάζουμε σήμερα ένα μοναδικό κατοχικό ντοκουμέντο. Βρίσκεται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας και είναι πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας (κυκλοφορούσε παράνομα) της Περιφερειακής Επιτροπής Βέροιας του ΚΚΕ «ΣΠΙΘΑ» με ημερομηνία 24 Ιούνη 1944.

spitha4

Είναι αποκαλυπτικό για πλευρές δράσεις του και εκτιμήσεις στην Κατοχή.

«ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

Ο Παπανδρέου , που μεγαλόστομα κομπάζει πώς επιδιώκει την Εθνική Ενότητα, αφού χαρακτήρισε τρομοκρατία τον Εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, είπε πώς αιτία που δημιουργήθηκαν τα τάγματα του Ράλλη (σ.σ εννοεί τα Τάγματα Ασφαλείας) είναι οι Εθνικοαπελευθερωτικές Οργανώσεις του Λαού μας και το μαχητικό τους τμήμα ο ΕΛΑΣ και αν διαλυθούνε αυτές θα αυτοδιαλυθούν (σαν από θαύμα) οι γερμανοτσολιάδες και οι σαλβαράδες του Κισαμπατζάκ και Μιχαηλάγαδω

θα σεβαστούν το ψωμί μας οι κατακτητές και θα φύγουν ιπποτικώτατα από τον τόπο μας. Καλή αρχή έκανε ο Παπανδρέου με την πρωτάκουστη αυτή πολιτική διορατικότητά του. Όμως πολύ φοβούμαστε μήπως και ο νέος Πρωθυπουργός της ταλαίπωρης χώρας μας είναι οργανέτο των Γλυξμπουργκ – Γονατά – Ράλλη. Γιατί, ενώ πριν από δύο μήνες ακόμα καθόταν ο Παπανδρέου στην Αθήνα και αρνήθηκε επανελλημένα σε προτάσεις του αγωνιζόμενου λαού να συμμετάσχει σε Εθνική Κυβέρνηση στην Ελλεύθερη Ελλάδα, ξαφνικά βρέθηκε στο Κάϊρο, πρόθυμος εκτελεστής των ραδιουργιών του Γλυξμπουργκ και των κύκλων του»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.