Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γουατεμαλτέκα που συμμετέχει στο καραβάνι μεταναστών που κατευθύνεται στις ΗΠΑ γέννησε ένα κοριτσάκι

Μία Γουα­τε­μαλ­τέ­κα που συμ­με­τέ­χει σε ένα από τα καρα­βά­νια των χιλιά­δων μετα­να­στών από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή που δια­σχί­ζουν το Μεξι­κό για να φτά­σουν στις ΗΠΑ γέν­νη­σε ένα κορι­τσά­κι, το πρώ­το μωρό που γεν­νιέ­ται σε αυτό το καρα­βά­νι, ανα­κοί­νω­σε η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Επι­τρο­πής, το μωρό γεν­νή­θη­κε σε ιατρι­κό κέντρο της πόλη Χου­τσι­τάν στην πολι­τεία Οαχά­κα, όπου το καρα­βά­νι είχε στα­μα­τή­σει για να περά­σει τη νύκτα. Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του μωρού «είναι καλή» και της μητέ­ρας «στα­θε­ρή».

Η Επι­τρο­πή έχει ζητή­σει από τις αρχές να δια­σφα­λί­σουν ότι οι έγκυ­ες γυναί­κες έχουν επαρ­κή ιατρι­κή βοή­θεια καθώς και πόσι­μο νερό και αρκε­τό φαγητό.

Ο ΟΗΕ εκτι­μά ότι περί­που 7.000 μετα­νά­στες, στην πλειο­νό­τη­τά τους από την Ονδού­ρα, συμ­με­τέ­χουν στο καρα­βά­νι, όμως οργα­νώ­σεις που το ακο­λου­θούν επι­ση­μαί­νουν ότι πλέ­ον έχουν απο­μεί­νει περί­που 4.000.

Μια άλλη μετα­νά­στρια από την Ονδού­ρα, η Μαρι­σόλ Ερνά­ντες, που επί­σης είναι έγκυος δήλω­σε ότι σύμ­φω­να με εθε­λο­ντές για­τρούς περί­που 40 έγκυ­ες γυναί­κες συμ­με­τέ­χουν στο καραβάνι.

Η Ερνά­ντες δήλω­σε απο­φα­σι­σμέ­νη ο γιος της να γεν­νη­θεί στις ΗΠΑ, αψη­φώ­ντας τις απει­λές του προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ ότι θα ανα­στεί­λει το δίκαιο του εδά­φους, το οποίο προ­βλέ­πει ότι όποιο μωρό γεν­νιέ­ται στις ΗΠΑ απο­κτά αυτο­μά­τως την αμε­ρι­κα­νι­κή υπηκοότητα.

Το καρα­βά­νι αυτό, που ανα­χώ­ρη­σε στις 13 Οκτω­βρί­ου από την Ονδού­ρα, ανα­μέ­νε­ται να φύγει σήμε­ρα το βρά­δυ από την Χου­τσι­τάν για να φτά­σει στην Σάντα Μαρί Χαλά­πα ντε Μαρ­κές, που βρί­σκε­ται επί στην πολι­τεία Οαχά­κα. Τα περισ­σό­τε­ρα μέλη του καρα­βα­νιού θα δια­νύ­σουν την από­στα­ση των 40 χιλιο­μέ­τρων με τα πόδια.

Ένα δεύ­τε­ρο καρα­βά­νι μετα­να­στών από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, κυρί­ως από το Σλα­βα­δόρ, εισήλ­θε τη Δευ­τέ­ρα στο Μεξι­κό και κατευ­θύ­νε­ται προς τα αμε­ρι­κα­νι­κά σύνο­ρα. Αυτό το καρα­βά­νι βρί­σκε­ται στην πολι­τεία Τσιάπας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο