Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για 8η ημέρα καίει η πυρκαγιά το δάσος της Δαδιάς – Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στη Λέσβο

Συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα η φωτιά στη Δαδιά, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να μαίνεται στα νότια και νοτιοδυτικά του δάσους. Πυροσβέστες και κάτοικοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την περιορίσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα γης.

Στην Λέσβο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Λαγκάδα, κοντά στο χωριό Βρίσα στη Λέσβο, εξακολουθεί να καίει, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε την Τετάρτη και μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ολονύκτια μάχη πυροσβεστών και εθελοντών τη νύχτα να μην επεκταθεί σε άκαυτα τμήματα, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στη νότια Λέσβο, μεταξύ των χωριών Πολιχνίτου και Βρίσας. Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Με στόχο να ελεγχθεί το μέτωπο το αργότερο μέχρι το μεσημέρι που αναμένονται δυνατοί άνεμοι. Ας σημειωθεί ότι σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται, η Λέσβος βρίσκεται στην κατηγορία 4 στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, τα μεσάνυχτα απεγκλωβίστηκαν από καιόμενη έκταση στη θέση Ρεπάντα Πολιχνίτου, δυο άτομα, πατέρας και γιός, που είχαν μεταβεί σε καλλιέργεια και αγροικία που διέθεταν εκεί. Ο απεγκλωβισμός έγινε από στελέχη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης.

Από την πλευρά τους οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι επικίνδυνες, καθώς τόσο η έλλειψη υγρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εξάπλωση πυρκαγιών.

Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ενημέρωσε, μέσω της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, η πυρκαγιά στο Σουφλί του Έβρου είναι οριοθετημένη και θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα μέχρι το μεσημέρι. «Μας προβληματίζουν οι βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι που αναμένεται να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση στο Δάσος της Δαδιάς, αλλά έχει αποτραπεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά μέσα στον σκληρό πυρήνα του Δάσους» τόνισε ο κ. Αρτοποιός. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχουν γίνει μεγάλες διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών για να κρατηθεί η πυρκαγιά στο χώρο που είναι τώρα και να μην περάσει στη ζώνη Α1.

Στη Λέσβο, σύμφωνα με την πρωινή αναφορά, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από χθες, όταν ο ισχυρός άνεμος δημιούργησε προβλήματα προς το χωριό Βρίσα, για τους κατοίκους του οποίου εκδόθηκε από το 112 μήνυμα για απομάκρυνσή τους. Και στη Μυτιλήνη η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι μεγάλη, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τους ισχυρούς ανέμους που αναμένονται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό υπήρχε μια έναρξη αγροτοδασικής πυρκαγιάς στο Βραχάσι Λασιθίου, πλησίον κατοικημένης περιοχής, η οποία αντιμετωπίστηκε. H πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και επτά οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην περιοχή Τσακατούρα Γρεβενών, χωρίς να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.