Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιώργης Μωραΐτης: Θαρραλέος, ατρόμητος, αλύγιστος, λαϊκός αγωνιστής, κομμουνιστής

Αποχαιρετισμός του σ. Γιώργου Μωραΐτη, από το Σπύρο Χαλβατζή, πρόεδρο (σ.σ. τότε αντιπρόεδρο) του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74, αποχαιρετά σήμερα ένα εκλεκτό μέλος του. Το σ. Γιώργο Μωραΐτη.

Εναν θαρραλέο, ατρόμητο, αλύγιστο, λαϊκό αγωνιστή, κομμουνιστή.

Θαρραλέος, γιατί πάλεψε με το όπλο στο χέρι ενάντια στο Γερμανό καταχτητή, ενάντια στους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, για τη λευτεριά του λαού, για τη σοσιαλιστική Ελλάδα.

Ατρόμητος, γιατί σε δύσκολους καιρούς, στα “πέτρινα χρόνια”, ήρθε παράνομος στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, για να συνεχίσει τον αγώνα.

Αλύγιστος, γιατί στα πολλά χρόνια των φυλακών και των κατατρεγμών, στάθηκε όρθιος, στην πρώτη γραμμή της πάλης και ενάντια στη δικτατορία 1967-74.

Λαϊκός αγωνιστής, κομμουνιστής, με το χαμόγελο, την απέραντη αισιοδοξία, με τη συνεχή προσπάθεια να προβάλλει την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ από όποιο μετερίζι. Με λόγο γραφτό και προφορικό, για το συμφέρον της εργατικής τάξης, του λαού.

Με τη συνεχή παρότρυνση στους νέους αγωνιστές της ΚΝΕ, να μελετάνε και να παλεύουν οργανωμένα, συλλογικά.

Όλοι, όσοι τον γνωρίσαμε, είτε στις φυλακές, είτε στην πολιτική και κομματική δραστηριότητα, νοιώθουμε ότι πήραμε πολλά, από την ηθική του στάση, από τη δράση του, από τη φυσική του παρουσία.

Σε ευχαριστούμε σύντροφε
Το χνάρι σου θα το ακολουθήσουμε
Ωρα σου καλή αγαπημένε Γιώργη.

halvatzis

27-9-2018