Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ» Από 11/2 στους κινηματογράφους

«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»
(ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)
του
ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ
(ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ)

«Μια αληθινή ιστορία, μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα ΜΠΡΟΥΝΟ ΑΠΙΤΣ, όπως την έζησε όντας κρατούμενος στο Μπούχενβαλντ από το 1937-1945»

ΑΠΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Lukous1

 

 

«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»
«Nackt unter Wölfen»
Δράμα, Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, 1963, 124’

Σκηνοθεσία: Φρανκ Μπάιερ
Σενάριο: Μπρούνο Άπιτς
Παίζουν: Έρβιν Γκεσόνεκ, Άρμιν Μίλερ-Σταλ, Κριστίν Βότσικ

 

Υπόθεση:
Καθώς φήμες διαδίδονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, ότι καταφτάνουν σύμμαχοι, οι κρατούμενοι, αναζωπυρώνουν τις ελπίδες τους για επιβίωση και ελευθερία. Όταν μια ομάδα φυλακισμένων μεταφέρεται από το Άουσβιτς, ένα τετράχρονο παιδί μπαίνει λαθραία στο στρατόπεδο μέσα σε μια βαλίτσα. Είναι Εβραϊκής καταγωγής και γεννημένο στο Άουσβιτς και εάν αυτό γίνει αντιληπτό, θα το σκοτώσουν. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει από τα χέρια των Γερμανών, και παρόλο που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν το παιδί έξω από το Μπούχενβαλντ, καταφέρνουν να το κρύψουν, μεταφέροντας το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι Ναζί κάνουν περιπολίες. Απειλές και βασανιστήρια από τους άνδρες των SS δεν αποδίδουν και το αγόρι γίνεται σύμβολο της πάλης ανάμεσα στους κρατούμενους και τους φύλακες.  Η διάσωση του παιδιού γίνεται υπόθεση της ΙΛΚ (Διεθνούς Επιτροπής Στρατοπέδου)  που λειτουργεί στο στρατόπεδο και φροντίζει για την επιβίωση των κρατουμένων και την προετοιμασία για την απελευθέρωσή τους. Η σωτηρία του παιδιού γίνεται υπόθεση όλων, αψηφώντας τρομοκρατία, βασανιστήριο, θάνατο.

Το μυθιστόρημα:

Ο συγγραφέας έζησε αυτή την ιστορία – την πιο δραματική ιστορία που μας έδωσε η παγκόσμια λογοτεχνία και ιστοριογραφία από το Μπούχενβαλντ. Είναι η ιστορία μιας μικρής ομάδας κρατουμένων του στρατοπέδου που προσπαθούν και κατορθώνουν να σώσουν ένα μικρό παιδί. Η αλήθεια της αφήγησης, το ταλέντο του συγγραφέα και η δραματικότητα της ιστορίας που προβάλλεται μέσα από το καθημερινό ψυχρό μαρτύριο του στρατοπέδου, κρατούν τον αναγνώστη σελίδα προς σελίδα απορροφημένο στο «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους» .

Σπίλμπεργκ και Μπενίνι επηρεασμένοι από το «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους»

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σπίλμπεργκ και ο Μπενίνι, μελέτησαν την ταινία του Μπάιερ πριν δημιουργήσουν τη «Λίστα του Σίντλερ» και το «Η ζωή είναι ωραία» αντίστοιχα. Η σύγκριση με τη «Λίστα του Σίντλερ» είναι αναπόφευκτη. Όσοι έχουν δει και τα δύο φιλμ, μπορούν εύκολα να βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο Σπίλμπεργκ είχε δει πολλές φορές την ταινία του Μπάιερ. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος παραλληλισμός ανάμεσα στο μικρό κορίτσι με το κόκκινο φόρεμα, το οποίο ο Σίντλερ κατασκοπεύει από απόσταση, και το μικρό αγόρι στο φιλμ του Μπάιερ με τα μεγάλα συγκλονιστικά μάτια.