Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Δελής- ΚΚΕ: Καλύτερη τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού

Με απέραντο σεβασμό το ΚΚΕ τιμά του νεκρούς του Ολοκαυτώματος που μαρτύρησαν «στη σκάλα την πλατιά, στη σκάλα των δακρύων», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στη Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Όπως τόνισε ο Γ. Δελής, τα εκατομμύρια των νεκρών του εβραϊκού λαού την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, στέκονται πλάι στα 20 εκατομμύρια νεκρών του Σοβιετικού λαού, πλάι στα απελευθερωτικά κινήματα των λαών της Ευρώπης που πολέμησαν με το όπλο στο χέρι των κατακτητή, πλάι στα θύματα της Κανδάνου, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, του Κομμένου Άρτας και πλάι στους εκτελεσμένους του Χαϊδαρίου και της Καισαριανής.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Γ. Δελής, έχει ιστορικό χρέος να τιμήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος, γιατί πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλη κατά των κατακτητών, ως ο κύριος αιμοδότης και καθοδηγητής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, προσφέροντας χιλιάδες μέλη του για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Σημείωσε επίσης ότι πολλοί Έλληνες Εβραίου προσχώρησαν στις ΕΑΜικες οργανώσεις, οι οποίες προσπάθησαν να τους διασώσουν από τις αρχές κατοχές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ακόμα, τόνισε ότι η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ολοζώντανη και διδάσκει τις νεότερες γενιές σε ποιες φρικαλεότητες οδηγεί ο ανταγωνισμός των καπιταλιστικών κρατών και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών. Κλείνοντας, ο Γιάννης Δελής επισήμανε ότι η καλύτερη τιμή στη μνήμη τους είναι η σύγχρονη πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και η πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου