Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Θεσσαλονίκης: Λειτουργώντας σαν υποκατάστημα της κυβέρνησης προσπαθεί να κλείσουν τα στόματα που λένε όλη την αλήθεια

Το γεγονός πως ο δήμος προσπαθεί να κλείσει τα στόματα αυτών που λένε όλη την αλήθεια, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των σωματείων των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πανδημία, ειδικά μετά την σημερινή δραματική ανακοίνωση των διευθυντών των μονάδων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Μία ανακοίνωση που όπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» «αποτελεί κόλαφο για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τη πανδημία, κόλαφο για τους “τοπικούς άρχοντες” που παρακολουθούν σαν θεατές το συντελούμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού, για να μην ενοχλήσουν τη κυβέρνηση και χάσουν τη στήριξη της».

Υπενθυμίζει πως «τα όσα αναφέρουν οι διευθυντές του “Παπανικολάου” (και ισχύουν για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης) είναι όσα καταγγέλαμε επί μήνες» και ξεκαθαρίζει ότι «αποκαλύπτεται πλέον ο λόγος που η διοίκηση του δήμου αποκλείει από την αυριανή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, των -κατά τα άλλα- “ηρώων της καθημερινής μάχης” ενάντια στη πανδημία. Ο δήμος -σαν υποκατάστημα της κυβέρνησης- προσπαθεί να κλείσουν τα στόματα που λένε όλη την αλήθεια. Προφανώς για τη πλήρη αδυναμία του συστήματος υγείας να περιθάλψει άλλους ασθενείς COVID, την αδυναμία του να περιθάλψει ασθενείς με άλλες ασθένειες, δεν ευθύνονται οι συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο που ακόμα δεν έγιναν».

Στέκεται και στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης που «ασχολείται αποκλειστικά με συνδικαλιστές που καλούν σε οργανωμένη και υγειονομικά περιφρουρημένη εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, συλλήψεις νεολαίων που μοιράζουν ανακοινώσεις. Το αδίκημα της έκθεσης της υγείας του λαού σε άμεσο και τεράστιο κίνδυνο με ευθύνη της κυβέρνησης δεν την απασχολεί καθόλου».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η αναφορά των διευθυντών του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” στη μηδαμινή “προσφορά” του ιδιωτικού συστήματος υγείας θέτει ως κυρίαρχο αίτημα (που πρέπει επιτέλους να διατυπώσει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς τη κυβέρνηση), τα μαζικά δωρεάν τεστ για όλους και ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, τις άμεσες μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, την επίταξη (χωρίς καμιά αποζημίωση) όλων των ιδιωτικών κλινικών, την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών με τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς κανένα απαράδεκτο bonus όπως συμφώνησαν οι ηγεσίες ιατρικών συλλόγων με τη κυβέρνηση σαν ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αυτό συμβαίνει (και προβλέπεται από το σύνταγμα) σε κάθε πόλεμο, για τον οποία μιλά και η κυβέρνηση. Αυτές τις προτάσεις έχει καταθέσει επανειλημμένα η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και θα τις επανακαταθέσει στη σχετική συνεδρίαση όποτε γίνει».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «δε θα δεχθούμε καμιά δικαιολογία (διαδικαστική ή άλλη) π.χ. ότι η συνεδρίαση είναι μόνο ενημερωτική και όχι ουσιαστική – αποφασιστική. Δεν θα δεχθούμε καμιά αστεία δικαιολογία ότι “γι’ αυτά αποφασίζει η κυβέρνηση, ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα” όταν προεκλογική εξαγγελία του δημάρχου ήταν ότι “ο δήμος θα ασχολείται και με θέματα πέραν των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων του” και το έπραξε με την αγορά των 50 λεωφορείων από τη Λειψία (προ κορωνοϊού) και το ένα ήδη κάηκε. Την ευθύνη για το καλό ή το κακό της πόλης έχει πλέον και ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος».