Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Παρέμβαση για τον αντικομμουνιστικό νόμο-έκτρωμα που ψηφίστηκε στην Σλοβακία

Τον αντι­κομ­μου­νι­στι­κό νόμο-έκτρω­μα περί «Ανη­θι­κό­τη­τας και Παρα­νο­μί­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Συστή­μα­τος» του 1996 και την πρό­σφα­τα ψηφι­σμέ­νη από τη Σλο­βα­κι­κή Βου­λή αντι­κομ­μου­νι­στι­κή τρο­πο­λο­γία του καταγ­γέλ­λει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος Κώστας Παπα­δά­κης στην Ευρ. Επιτροπή.

«Μια νέα αντι­κομ­μου­νι­στι­κή τρο­πο­λο­γία που ψηφί­στη­κε από τη Σλο­βα­κι­κή Βου­λή προ­σέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση Δεξιού Συνα­σπι­σμού της Σλο­βα­κί­ας στο νόμο-έκτρω­μα περί «Ανη­θι­κό­τη­τας και Παρα­νο­μί­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Συστή­μα­τος» του 1996. Η εν λόγω τρο­πο­λο­γία πρό­κει­ται να τεθεί σε εφαρ­μο­γή από την 1η Δεκέμ­βρη 2020.

Η τρο­πο­λο­γία αυτή εξι­σώ­νει τα σοσια­λι­στι­κά καθε­στώ­τα με τα ναζι­στι­κά — φασι­στι­κά, καλεί στην αφαί­ρε­ση μνη­μεί­ων, ονο­μά­των δρό­μων από την περί­ο­δο του σοσια­λι­σμού και τοπο­θε­τεί­ται ενά­ντια σε κάθε νέα ανα­φο­ρά που συν­δέ­ε­ται με τη σοσια­λι­στι­κή Τσε­χο­σλο­βα­κία. Χαρα­κτη­ρί­ζει το ΚΚ της Σλο­βα­κί­ας σαν εγκλη­μα­τι­κή και κατα­δι­κα­στέα οργά­νω­ση ενώ κάθε παρα­βί­α­ση των παρα­πά­νω κατευ­θύν­σε­ων διώ­κε­ται ποι­νι­κά με βάση το νόμο.

Ο παρα­πά­νω κατα­σταλ­τι­κός νόμος επι­διώ­κει την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και την επι­βο­λή διώ­ξε­ων ενά­ντια στη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών και των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων που παλεύ­ουν ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή βαρβαρότητα.

Οι εργα­ζό­με­νοι και οι οικο­γέ­νειές τους στη σημε­ρι­νή Σλο­βα­κία και σε όλη την Ευρώ­πη καθη­με­ρι­νά αντι­με­τω­πί­ζουν την εφιαλ­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του καπι­τα­λι­σμού: Τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις στην Υγεία — Πρό­νοια μεσού­σης της παν­δη­μί­ας COVID-19, την τερά­στια ανερ­γία και φτώ­χεια, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση βασι­κών δικαιω­μά­των. Αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα καμία σχέ­ση δεν έχει με το σοσια­λι­σμό που λαοί της Ευρώ­πης γνώ­ρι­σαν, όπου η Υγεία — Πρό­νοια και περί­θαλ­ψη ήταν κατο­χυ­ρω­μέ­νο δικαί­ω­μα για όλους με ευθύ­νη του κρά­τους κι όχι όπως συμ­βαί­νει σε πολ­λές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες σήμε­ρα να πεθαί­νουν απρο­στά­τευ­τοι άνθρω­ποι κι οι για­τροί να απο­φα­σί­ζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθά­νει. Όπου το σοσια­λι­στι­κό κρά­τος εγγυό­ταν τα δικαιώ­μα­τα στην εργα­σία, τον ελεύ­θε­ρο χρό­νο, τις δια­κο­πές, την εκπαί­δευ­ση για το λαό και τα παι­διά του, τη σιγου­ριά για το μέλ­λον. Δεν υπήρ­χε ανερ­γία και εξα­θλί­ω­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν σήμε­ρα εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πων ακό­μη και στις πιο προηγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες. Κι αυτό επει­δή το κρά­τος λει­τουρ­γού­σε με επί­κε­ντρο τις λαϊ­κές ανά­γκες κι όχι την κερ­δο­φο­ρία μονο­πω­λί­ων και ομί­λων όπως συμ­βαί­νει σήμερα.

Ο σλο­βά­κι­κος λαός μπο­ρεί να κάνει τη σύγκρι­ση σοσια­λι­σμού — καπι­τα­λι­σμού. Παρά τις ποι­νι­κο­ποι­ή­σεις, απα­γο­ρεύ­σεις, δια­στρε­βλώ­σεις και την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή προ­πα­γάν­δα είναι αδύ­να­το να γυρί­σει πίσω ο τρο­χός της ιστο­ρί­ας, όσο κι αν προσπαθούν.

Με βάση τα παρα­πά­νω, ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος υπέ­βα­λε στην Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή τα παρα­κά­τω ερωτήματα:

«Ερω­τά­ται η Επιτροπή:

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται για τον απα­ρά­δε­κτο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό νόμο και την τρο­πο­λο­γία που ψήφι­σε το κοι­νο­βού­λιο της Σλο­βα­κί­ας και προ­ω­θεί απα­γο­ρεύ­σεις της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, των συμ­βό­λων της, ενώ θεω­ρεί τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα “εγκλη­μα­τι­κές και κατα­δι­κα­στέ­ες” οργανώσεις;

- Πώς τοπο­θε­τεί­ται στο γεγο­νός ότι η επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ όπως κατα­γρά­φε­ται σε απο­φά­σεις των οργά­νων της νομι­μο­ποιεί κι ενθαρ­ρύ­νει τέτοιους απα­ρά­δε­κτους και αντι­δη­μο­κρα­τι­κούς νόμους;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο