Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαγόρευση των συναθροίσεων

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε σήμε­ρα στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή Πολι­τι­κών Ελευ­θε­ριών, Δικαιο­σύ­νης και Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων (LIBE) του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου το Ψήφι­σμα που υπο­γρά­φουν εργα­τι­κές — λαϊ­κές οργα­νώ­σεις και φορείς, συν­δι­κα­λι­στές, βου­λευ­τές κι ευρω­βου­λευ­τές, καθώς και προ­σω­πι­κό­τη­τες της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας, της τέχνης και του πολι­τι­σμού, ενά­ντια στην από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ να ακυ­ρώ­σει τον εορ­τα­σμό του Πολυ­τε­χνεί­ου και να προ­χω­ρή­σει στην αυταρ­χι­κή απα­γό­ρευ­ση των συναθροίσεων.
Η κατά­πτυ­στη αυτή κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση επι­κα­λού­με­νη την παν­δη­μία επι­διώ­κει να επι­βάλ­λει και να κατα­φέ­ρει μόνι­μα και διαρ­κή πλήγ­μα­τα στις λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες και τα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα.
Η κυβέρ­νη­ση εδώ και τώρα να απο­σύ­ρει την απα­ρά­δε­κτη απα­γό­ρευ­ση.

Το κεί­με­νο του ψηφί­σμα­τος που κατέ­θε­σαν οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος έχει ως εξής:

«…
Α. Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την απα­γό­ρευ­ση από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση του γιορ­τα­σμού της 17ης Νοέμ­βρη.
Β. Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι η από­φα­ση του αρχη­γού της ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, με την οποία απα­γο­ρεύ­ο­νται οι δημό­σιες συνα­θροί­σεις άνω των τριών ατό­μων σε όλη την χώρα και για τέσ­σε­ρις ημέ­ρες, υπό την απει­λή υψη­λών χρη­μα­τι­κών προ­στί­μων, οδη­γεί σε άλλες επο­χές.

  • 1. Κατα­δι­κά­ζει την αυταρ­χι­κή από­φα­ση της κυβέρνησης.
  • 2. Τονί­ζει ότι πρό­κει­ται για από­φα­ση βαθιά αντι­δη­μο­κρα­τι­κή αλλά και αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή, όπως επι­ση­μαί­νει και η Ένω­ση Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέ­ων, αφού πλήτ­τει τον πυρή­να του συνταγ­μα­τι­κού δικαιώ­μα­τος της συνά­θροι­σης (άρθρο 11), επι­βάλ­λο­ντας συνο­λι­κή ανε­πί­τρε­πτη ανα­στο­λή της ελευ­θε­ρί­ας συνά­θροι­σης και όχι απλά έναν ορι­σμέ­νο τοπι­κό περιορισμό.
  • 3. Υπο­γραμ­μί­ζει ότι τέτοιου είδους γενι­κή απα­γό­ρευ­ση επι­βάλ­λε­ται μόνο σε συν­θή­κες κατά­στα­σης πολιορ­κί­ας (άρθρο 48 του συντάγ­μα­τος) και υπό αυστη­ρά περιο­ρι­σμέ­νες και οριο­θε­τη­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Δεν μπο­ρεί σε καμία περί­πτω­ση να δικαιο­λο­γη­θεί από λόγους προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγείας.
  • 4. Επι­ση­μαί­νει ότι οι φορείς του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος έχουν απο­δεί­ξει στην πρά­ξη ότι κινη­το­ποιού­νται λαμ­βά­νο­ντας όλα τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας.
    Η απα­γό­ρευ­ση δεν καλύ­πτε­ται ούτε καν από τον αντι­δρα­στι­κό νόμο για τις δια­δη­λώ­σεις, ο οποί­ος ρητά εξαι­ρεί τις συγκε­ντρώ­σεις για τις επε­τεί­ους της Πρω­το­μα­γιάς και της 17ης Νοέμ­βρη από τη γνω­στο­ποί­η­ση, την απα­γό­ρευ­ση ή τον περιο­ρι­σμό τους.
    Τα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και οι λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες απο­τε­λούν κατά­κτη­ση του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινήματος.
  • 5. Καλεί την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση που έχει τερά­στια ευθύ­νη γι’ αυτήν την εξέ­λι­ξη να απο­σύ­ρει άμε­σα την απα­ρά­δε­κτη από­φα­σή της».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο