Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Επιχείρησε να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την καταγραφή καταγγελιών ενδοσχολικής βίας!

Η αποφασιστική παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Παπάγου – Χολαργού σταμάτησε την προσπάθεια του δήμου να αναθέσει στην Αστυνομία και σε ιδιωτική εταιρεία την καταγραφή καταγγελιών ενδοσχολικής και εξωσχολικής βίας, κάτι που θα συνιστούσε απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική ενέργεια που επιπλέον δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Παραβατικότητας του δήμου, αποσύρθηκε από τη Δημοτική Αρχή η υπογραφή Μνημονίου μεταξύ δήμου – υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – ιδιωτικής εταιρείας «SIBASoft ΑΕ».

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο αφορούσε «στην εγκατάσταση, παραμετροποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με στόχο την Καταγραφή, Πρωτοκόλληση και Διαχείριση των Συμβάντων ένδο-έξω σχολικής βίας, με τη υποστηρικτική συνδρομή των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων (…) Στόχος του έργου είναι η καταγραφή και γνωστοποίηση στην Ελληνική Αστυνομία των περιστατικών παραβατικότητας και βίας, εντός και εκτός σχολείων με τη συνδρομή του γονέα ή κηδεμόνα ενός μαθητή, ο οποίος ταυτοποιείται με κωδικούς taxisnet (…)».

Ένωση Γονέων Παπάγου – Χολαργού: Με διαπαιδαγώγηση και όχι καταστολή η αντιμετώπιση του φαινομένου

Η Ένωση Γονέων από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση του δήμου για την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου, τοποθετήθηκε και παρενέβη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παραβατικότητας του δήμου, τεκμηριώνοντας την πλήρη αντίθεσή της σε αυτό.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «το βασικό ζητούμενο για την Ένωση Γονέων, αλλά και για τους Συλλόγους Γονέων, όπως έχει εκφραστεί και σε κοινή επιστολή προς τον δήμο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών στη γειτονιά, είναι η πρόληψη φαινομένων βίας. Ο δήμος θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη, με δραστηριότητες προς όφελος των παιδιών δωρεάν (π.χ. αθλητικές, πολιτιστικές κλπ.), με ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά, με σχολές γονέων κ.ά. Αντιθέτως, το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει κανένα τέτοιο μέτρο, αλλά ούτε και προτείνεται από τον δήμο κάτι σχετικό».

Αντίθετα, σημειώνει η Ένωση, το μνημόνιο «τσουβαλιάζει την ενδοσχολική βία με τη βία, την παραβατικότητα ή και την εγκληματικότητα σε βάρος μαθητών εκτός σχολείου, στη γειτονιά και εμπλέκει ιδιωτικές εταιρείες στη σχολική ζωή». Παράλληλα τα δεδομένα παιδιών θα είναι διαθέσιμα σε μια ιδιωτική εταιρεία, στην Αστυνομία και τον δήμο και δεν διασφαλίζονται με όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο.

Όπως τονίζει η Ένωση «δεν μπορεί καταγγελία για ενδοσχολική βία να απευθύνεται στο Αστυνομικό Τμήμα, αλλά ούτε και στον δήμο. Αρμόδιο για την επίλυση είναι το σχολείο. Ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων πρέπει να είναι διαπαιδαγωγητικός και όχι κατασταλτικός με εμπλοκή της Αστυνομίας». Μάλιστα, η Ένωση υπενθυμίζει την αστυνομική επιχείρηση (δείτε video) έξω από το γήπεδο Μαρκ Μαρσώ και τα σχολεία της περιοχής (2ο- 3ο Δημοτικά Χολαργού, 2ο Νηπιαγωγείο Χολαργού), την ώρα που στην περιοχή βρίσκονταν δεκάδες οικογένειες, κάτοικοι, μικρά παιδιά, που φυσικά καμιά σχέση δεν είχαν με ομάδες που οι ενέργειές τους αξιοποιήθηκαν για την αστυνομική επιχείρηση.

Συμπληρώνει πως «δεν θεωρούμε ότι η ύπαρξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας είναι αυτή που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, όπως δεν λειτουργεί ανασταλτικά σε μια εγκληματική δραστηριότητα το γεγονός ότι εφόσον γίνει, εκ των υστέρων καταγγέλλεται».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «ειδικά σε ό,τι αφορά την ενδοσχολική βία, οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της σχολικής κοινότητας δεν χτίζονται με ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, αλλά με ένα σχολείο που θα ολοκληρώνει τον μαθητή ως προσωπικότητα και θα διαπαιδαγωγεί ουσιαστικά τα παιδιά».

Πηγή: 902.gr