Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Στην υπαρξιακή πολιτική της ταυτότητα, η ΧΑ έχει το στοιχείο του αντικομμουνισμού. Ο κατεξοχήν εχθρός είναι ο κομμουνιστής…»

Καταιγιστικές οι καταθέσεις των μαρτύρων στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που συνεχίστηκε σήμερα μετά τη διακοπή των γιορτών, τόσο για το ρόλο και την ευθύνη της ηγεσίας της ΧΑ όσο και για τα κίνητρα και τον τρόπο εκδήλωσης των επιθέσεων τους.
Ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη», κατέθεσε μεταξύ άλλων για σειρά επιθέσεων από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση από το 1992 μέχρι και σήμερα, όπως π.χ. σε δημοτική σύμβουλο στην Πετρούπολη με ρόπαλα, το 2011 που διακινούσε την εφημερίδα ενόψει πανεργατικής απεργίας και καταδικάστηκε για την υπόθεση το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιαννόγκωνας. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ακόμα στην επίθεση στους συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τα κίνητρά της λέγοντας: «Είναι ο συνδικαλισμός και ο ιδεολογικός εχθρός, ο κομμουνισμός, το ΚΚ. Δεν έγινε γιατί τσαντίστηκε ο πυρηνάρχης της περιοχής με τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Είναι οργανωμένο σχέδιο». Ανέφερε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της επίθεσης από την ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν πανηγυρική.

Νωρίτερα κατέθεσε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην οποία υπάγεται και το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας. Ο μάρτυρας είπε ότι οι επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης εντάθηκαν από το 2011 έως 2013, ότι υπήρχε κοινός τρόπος τέλεσης αυτών των εγκλημάτων και με εμφανή πολιτική αναφορά. Ανέφερε ότι τα τάγματα εφόδου δήλωναν την ταυτότητα της ναζιστικής οργάνωσης, ενώ σημείωσε ότι το 2011 έγιναν 350 επιθέσεις και περίπου στις μισές οι δράστες δήλωναν ότι είναι χρυσαυγίτες. «Η ιδιαιτερότητα της Χρυσής Αυγής είναι ότι στον πυρήνα της είναι η εγκληματική οργάνωση. Η δράση των ταγμάτων εφόδου είναι απόφαση της ηγεσίας», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε την ιδεολογία της εθνικοσοσιαλιστική.

«Οι επιθέσεις δεν αποφασίζονται από αυτούς που τελούν το έγκλημα, αλλά ιεραρχικά, ήταν πολιτική επιλογή» είπε ο κ. Χριστόπουλος και πρόσθεσε: “Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν λέρωνε τα χέρια του με αίμα, είναι άλλος ο ρόλος του στην ιεραρχία της οργάνωσης, άλλοι το έκαναν, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν κυρώσεις στο κόμμα”.

Για τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις της σε συγκεκριμένες ομάδες ανέφερε ότι είναι στρατηγική που υπαγορεύεται εντός πλαισίου εντολών. Μεταξύ αυτών ανέφερε τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Μάλιστα για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές στη Ζώνη είπε χαρακτηριστικά ότι «στην υπαρξιακή πολιτική της ταυτότητα, η Χρυσή Αυγή έχει το στοιχείο του αντικομμουνισμού. Ο κατεξοχήν εχθρός είναι ο κομμουνιστής…». Για τη δήλωση του αρχηγού Μιχαλολιάκου περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας απάντησε ότι σημαίνει «δηλώνω πολιτικά υπεύθυνος γι’ αυτή την πράξη, καλύπτω αυτή την πράξη, σημαίνει ότι δεν είμαι ο φυσικός αλλά ο ηθικός αυτουργός, σημαίνει ότι αυτή η πράξη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εντολών που εγώ δίνω».

Το πρωί, στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Πίττας, θύμα και ο ίδιος της Χρυσής Αυγής στην Κυψέλη ήδη από το 2000, εξαιτίας της αντιφασιστικής του δράσης. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στον ίδιο και τους συντρόφους του, μετά έγινε ειδικός φρουρός. Ο μάρτυρας τόνισε ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής είναι πανομοιότυπες και «δεν γίνονται με βάση τις προσωπικές διαφορές, χτυπιέται η ιδεολογία, ο μετανάστης» κ.λπ.

Ερωτηθείς για το αν ο Παύλος Φύσσας ήταν αντιφασίστας, απάντησε:

Ο Παύλος Φύσσας μου ήταν γνωστός ως μουσικός που τα τραγούδια του απευθύνονται στη νεολαία και έχουν αντιφασιστικό μήνυμα. Χαρακτηριστικό κομμάτι είναι το προφητικό: αυτό που λέει «είναι ωραίο να πεθάνεις μια μέρα όρθιος», σαν να ήξερε ότι κινδυνεύει από χτυπήματα φασιστών. Ο Παύλος Φύσσας δρούσε σε μια περιοχή που είχε μάρτυρες της αντίστασης στη ναζιστική κατοχή. Είναι στίχος που παραπέμπει ακριβώς σε αυτούς που δολοφονήθηκαν από ναζί.