Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ: Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης και συλλογής ειδών άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες διοργανώνει την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Απρίλη, στο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Αιολία» της Καισαριανής (Σολομωνίδου και Φιλαδελφείας), η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών. Θα υπάρξει ένα πλούσιο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών, καθώς και δηλώσεις σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.

Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

Skinothetes-1«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος στη Μέση Ανατολή. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες κόσμου στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες.

Ομως οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρότι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δεν θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, στοιβάζονται σε διάφορους χώρους, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και εκτεθειμένοι στις διάφορες καιρικές συνθήκες ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο.

Στη χώρα μας γνωρίζουμε καλά τι πάει να πει προσφυγιά. Ξέρουμε τι σημαίνει ξεριζωμός και μετανάστευση από τα χρόνια της δεκαετίας του ’50 και του ’60, όταν φεύγαμε καραβάνια, να γίνουμε φτηνοί εργάτες στη Γερμανία και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες.

Οι καλλιτέχνες, όπως και όλη η κοινωνία δεν έχει αντίπαλο ανθρώπους κυνηγημένους από τις συνέπειες των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, θεωρούμε ότι οι σκηνοθέτες δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές. Mε όπλο την τέχνη μας, διοργανώνουμε “Διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης” στις 21 – 22 Απρίλη στο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής “Αιολία”, με προβολές ταινιών, για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με την ελάχιστη προσφοράς μας, που είναι η συγκέντρωση υλικής βοήθειας (ξηρά τροφή, νερό, βρεφικά είδη, πάνες κ.τ.λ.)».

Το πρόγραμμα του διημέρου είναι:

Πέμπτη 21 Απρίλη:

20.00: Η εκδήλωση ανοίγει με μηνύματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών που έστειλαν σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει και το πολύ θερμό και συγκινητικό μήνυμα των αδελφών Ταβιάνι, Πάολο και Βιτόριο.

20.15: «Αύριο θα ήταν μια άλλη μέρα», Σκηνοθεσία: Στέφανος Μονδέλος

20.40: «Ταξισυνειδησία», Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας

21.50: «Ο έρωτας του Οδυσσέα», Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας

23.35: «Η ηλικία της θάλασσας», Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης

Παρασκευή 22 Απρίλη:

20.00: Μηνύματα αλληλεγγύης από σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο.

20.15: «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» – «Σαν πας στα ξένα» (Μετανάστευση), Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

21.25: «Ο ψύλλος», Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου

23.10: «Καραβάν Σαράι», Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς