Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσίευμα του Al Jazeera καταγράφει την βαθιά ελληνική εμπλοκή – Αναφορές για παράδοση ελληνικών F-16 στην Ουκρανία… μέσω ΗΠΑ.

Λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις – εφιάλτη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ένα δημοσίευμα του Al Jazeera, την Τρίτη 16 Ιούλη, έρχεται να καταγράψει την βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας, ενώ κάνει αναφορές για παράδοση ελληνικών F-16 στην Ουκρανία… μέσω ΗΠΑ.

Πριν αναφερθούμε στα όσα καταγράφει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, να σημειωθεί ότι μόλις εχθές ανακοινώθηκε και τυπικά η αγορά των μαχητικών F-35 που θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό πολλά δις για να αξιοποιηθούν στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορές και σε όσα επίσημα η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι παρέχει ως στρατιωτική στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, αδυνατίζοντας την άμυνα της χώρας και μετατρέποντας τον ελληνικό λαό σε θύμα πιθανών αντιποίνων από το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Δηλαδή, καταγράφει, ανάμεσα σε άλλα, τους πυραύλους stinger, τα βληματα 155mm, τα θωρακισμένα οχήματα BΜP-1 κ.λπ.

Όμως, επικαλούμενο πηγές – άλλοτε διπλωματικές, κυβερνητικές και σε άλλες περιπτώσεις με πιο «γενική» επίκληση τους – προχωρά και σε ορισμένες αποκαλύψεις που, ανεξάρτητα από τις όποιες «πηγές», σίγουρα εντάσσονται σε απολύτως λογικές «συνδέσεις» γεγονότων.

Πιο συγκεκριμένα, το Al Jazeera επικαλείται διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές που του ανέφεραν τα εξής: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει πράγματα που μπορούν να αντικατασταθούν (…) Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300 (…) Η Ελλάδα διαθέτει μια ρωσικής κατασκευής συστοιχία αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300, η οποία βρίσκεται στην Κρήτη. (…) προσφέρθηκε να την στείλει στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ την αντικαταστήσουν με μια συστοιχία πυραύλων Patriot».

Η «λογική σύνδεση» με το παραπάνω είναι προφανώς – πέρα από αντίστοιχες αποφάσεις που έχει στηρίξει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και κυβερνητικές «διαψεύσεις» που πιο πολύ σε κάθε φάση επιβεβαίωναν τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη παρά «διέψευδαν» κάτι – η δήλωση του εκπροσώπου του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών S-300 στην Ουκρανία ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της. Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ισως θυμάστε ότι στις πρώτες ημέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ημασταν σε θέση να υποστηρίξουμε τη διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτής της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειές τους στην Ουκρανία».

Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα αναφέρει πως «Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζεται να στείλει (σ.σ η Ελλάδα) τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το ρεύμα συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη χαμηλότερη τάση AC που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά. (…) Η Ουκρανία φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει παροπλίσει η Ελλάδα».

Για το παραπάνω αξίζει να αναφερθεί πως μόλις σήμερα στις ανακοινώσεις του υπ. Ενέργειας για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι ένας από τους λόγους που ακριβαίνει το ρεύμα στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση στην Ουκρανία. Με όσα παρανοϊκά έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ώστε να δικαιολογήσει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους θανάσιμους ανταγωνισμούς (π.χ στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να πέσουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ…), δεν αποκλείεται αύριο – μεθαύριο να μας ενημερώσουν ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την Ουκρανία στη προσπάθεια της να έχει ρεύμα ώστε να φθηναίνει το ρεύμα που πληρώνουμε εμείς! Τώρα, όσον αφορά το ενδιαφέρον της Ουκρανίας για τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο στο όνομα της «πράσινης» μετάβασης, αυτοί είναι ικανοί να μας πουν ότι θα τα στείλουν στο μακελειό του πολέμου για να «προστατέψουν το περιβάλλον».

Τέλος, το δημοσίευμα κάνει την εξής αξιοσημείωτη αναφορά: Η Ελλάδα πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 καθώς αναβαθμίζει 82 F-16 σε Block-70 και αποκτά 24 μαχητικά Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία. (…) η Ουκρανία θα μπορούσε να περιμένει 60 παροπλισμένα F-16 από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται περίπου 150. Τα 32 αεριωθούμενα αεροσκάφη της Ελλάδας θα συμβάλουν κατά κάποιο τρόπο προς τη μείωση της διαφοράς. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταφορά αυτών των τζετ είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα περάσουν στο Κίεβο».

Τώρα, όσον αφορά τη «λογική σύνδεση» της παραπάνω αναφοράς, πέρα από το ότι η Ελλάδα ήδη έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα συγκεκριμένα μαχητικά, είναι πως αντίστοιχο δημοσίευμα σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» υπάρχει και στο Ukrainska Pravda (Ουκρανικό μέσο)… Σύμφωνα επίσης με την «Ναυτεμπορική», στρατιωτικές πηγές της διέψευσαν ότι υπάρχει τέτοιο σενάριο.

Οι αναφορές και οι «διαψεύσεις» πάντως πληθαίνουν σε μια περίοδο που η Ελλάδα «περηφανεύεται» για τον ρόλο που παίζει ως πρωτοπαλίκαρο του ΝΑΤΟ στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών που ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και ταυτόχρονα είναι δεδομένα τα παζάρια – που αφορούν και στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις «φόρμουλες» απόκτησης ή παραχώρησης τους – για την ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της.

Πηγή: 902.gr