Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάσκεψη για επίλυση προβλημάτων των ομοφυλόφιλων γονέων ή παζάρι παιδιών;

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2018 έγινε στις Βρυξέλλες η, κατά τους διοργανωτές,  πιο ολοκληρωμένη Διάσκεψη αφιερωμένη σε γκέι άνδρες που θέλουν να έχουν παιδιά.

Έγινε στο Hilton Brussels Grand Place, που έδινε εκπτώσεις 25-40% για όσους επιθυμούσαν να μείνουν εκεί.

Είναι η τέταρτη κατά σειράν ετήσια διάσκεψη των Βρυξελλών που διοργανώνει η MHB (Men Having Babies, Άνδρες που έχουν παιδιά) σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους και παρέχει συμβουλές για παρένθετη μητρότητα στις ΗΠΑ και τον Καναδά και υιοθεσία παιδιών από γονείς από τις ΗΠΑ.

«Προσφέρθηκαν ιατρικές συμβουλές αλλά και συμβουλές οικονομικού προϋπολογισμού σε ένα ευρύτερο φάσμα», σύμφωνα με την διακήρυξη.

Εκτός από συμβουλές για γονικές επιλογές εκτός Ευρώπης, συζητήθηκαν επίσης τις ηθικές πλευρές της παρένθετης μητρότητας, πρακτικές που προωθούνται  και τις εξελισσόμενες θέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών ΛΟΑΤ οικογενειακών  ομάδων σχετικά με το θέμα. Συζητήθηκαν ακόμη τα σοβαρά νομικά, πολιτιστικά και οικονομικά εμπόδια που συναντούν σε όλη σχεδόν την Ευρώπη γκέι* άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες» σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Με πάνω από 7.500 υπαρκτούς και μελλοντικούς γκέι γονείς σε όλο τον κόσμο, η ΜΚΟ, (MHB) είναι αφιερωμένη στη βοήθεια των γκέι ανδρών για να γίνουν γονείς. Τα έσοδα από τις αμοιβές από τους σπόνσορες θα δοθούν στο πρόγραμμα βοήθειας γκέι που θέλουν να γίνουν γονείς (GPAP)  Gay Parenting Assistance Program , Πρόγραμμα Στήριξης της Υιοθεσίας από Ομόφυλα Ζευγάρια και προορίζονται για μελλοντικούς γονείς υιοθεσίας ή και παρένθετης μητρότητας από την Ευρώπη. Αυτά ισχυρίζονται οι διοργανωτές.

Από την άλλη, ο Ιταλός δημοσιογράφος Leone Grotti στο περιοδικό ΤΕΜΡΙ ισχυρίζεται πως αυτές οι Διασκέψεις δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από αγοραπωλησίες παιδιών, που μπορεί να φτάσουν σε ποσά μέχρι και 160 χιλιάδες δολάρια. Ισχυρίζεται ακόμη πως μοιράζονται στους συμμετέχοντες κατάλογοι με μέλλουσες μητέρες που θα γεννήσουν τα παιδιά που θέλουν οι γκέι παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει την «ενοικίαση» μήτρας για την αγορά του παιδιού. Προβλέπουν ακόμη και επιστροφή των χρημάτων εάν η ποιότητα των παιδιών δεν είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί! Γιαυτό τον λόγο συμμετέχουν, γιατροί, γενετιστές και άλλοι επιστήμονες για την αξιολόγηση των μητέρων. Φυσικά πρόκειται για ανθρώπους με τεράστια οικονομική επιφάνεια. Φέτος ήδη έγιναν 3 συνδιασκέψεις στην Αμερική και μια στην Ευρώπη που αφορούν παιδιά για υιοθεσία και παρένθετη μητρότητα από όλες τις Ηπείρους και προγραμματίζεται μια ακόμη στην Νέα Υόρκη ειδικά για υποψήφιους από τον Καναδά. για τον Νοέμβριο.

Η παρένθετη μητρότητα είναι ήδη καταδικαστέο γεγονός και είναι απαράδεκτο να συζητείται σαν θέμα και μάλιστα στην Διάσκεψη.

Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αν πρόκειται για αγοραπωλησία παιδιών είναι καταδικαστέο γεγονός – είτε πρόκειται για ετερόφυλα είτε για ομόφυλα ζευγάρια – και ηθικά και νομικά. Αν τα γραφόμενα του Ιταλού δημοσιογράφου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το παζάρι αφορά μια μικρή μειοψηφία που διαθέτει την οικονομική βάση και ισχυρό μηχανισμό για να «παραγγέλνουν» και να «αγοράζουν» παιδιά, όπως αντίστοιχα πράττουν και αρκετά ετερόφυλα εύπορα ζευγάρια. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τον θεσμό της υιοθεσίας, ένα θεσμό που καλύπτει την ανάγκη παιδιών χωρίς οικογένεια για θαλπωρή και οικείο περιβάλλον.

*Χρησιμοποιούμε τον όρο γκέι επειδή έτσι αναφέρεται και στην πρόσκληση της Διάσκεψης

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

Νομοσχέδιο για την αναδοχή και υιοθεσία: Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών 

Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στον εμπορευματικό θεσμό του επαγγελματία αναδόχου που προωθεί η κυβέρνηση