Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νομοσχέδιο για την αναδοχή και υιοθεσία: Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών 

Η βασι­κή οπτι­κή υπό την οποία αντι­με­τω­πί­ζει το ΚΚΕ το ζήτη­μα της παι­δι­κής προ­στα­σί­ας, της ανα­δο­χής και της υιο­θε­σί­ας «είναι το τι είναι πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρον για το απρο­στά­τευ­το παι­δί, για την ομα­λή ψυχο­σω­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή του ανά­πτυ­ξη», τόνι­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του Κόμ­μα­τος, Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, μιλώ­ντας επί του νομο­σχε­δί­ου «Μέτρα προ­ώ­θη­σης Ανα­δο­χής και Υιο­θε­σί­ας» που συζη­τεί­ται στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βουλής.

Όπως εξή­γη­σε, το νομο­σχέ­διο ουσια­στι­κά, «δια­μορ­φώ­νει ένα νέο πακέ­το ”κανό­νων” και προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που θα διέ­πουν τη δημό­σια και ιδιω­τι­κή υιο­θε­σία και ανα­δο­χή, ένα είδος αστι­κού εκσυγ­χρο­νι­σμού δηλα­δή, χωρίς, όμως, να αμφι­σβη­τεί­ται η βασι­κή κατεύ­θυν­ση για απο­ποί­η­ση της ευθύ­νης του κρά­τους από το θέμα της παι­δι­κής προ­στα­σί­ας και ανά­θε­σής της στους παντός είδους ιδιώτες».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην προ­σπά­θεια να περιο­ρι­στεί η κου­βέ­ντα στο ποιοι είναι υπέρ ή κατά της διά­τα­ξης, που δίνει το δικαί­ω­μα ανα­δο­χής παι­διών σε ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια, έκα­νε λόγο «για απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή αλλά και βολι­κή συζή­τη­ση», τόσο για την κυβέρ­νη­ση, η οποία θέλει να περιο­ρί­σει τη συζή­τη­ση σε αυτό και όχι στην ουσία του νομο­σχε­δί­ου, όσο και για εκεί­νους που δια­φω­νούν με αυτήν τη διά­τα­ξη αλλά σε όλα τα υπό­λοι­πα συμφωνούν.

«Το ΚΚΕ έχει άλλη αντί­λη­ψη για το συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα και γι’ αυτό εκτι­μά­με ότι η ανα­δο­χή από ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια δεν θα πρέ­πει να προ­βλέ­πε­ται. Απο­τε­λεί ένα ακό­μη βήμα και για την υιο­θε­σία παι­διών από ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια», ανέ­φε­ρε, προ­σθέ­το­ντας πως «για το ΚΚΕ, το βασι­κό κρι­τή­ριο για την ανα­δο­χή, για την υιο­θε­σία και συνο­λι­κά για την παι­δι­κή προ­στα­σία ‑ιδιαί­τε­ρα για κακο­ποι­η­μέ­να ή εγκα­τα­λειμ­μέ­να παι­διά- είναι η ομα­λή ψυχο­σω­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ανά­πτυ­ξη των παι­διών, γι’ αυτό και είναι απα­ραί­τη­το να μεγα­λώ­σουν μέσα σε ένα πλαί­σιο όπου είναι δια­κρι­τή η σχέ­ση άνδρα — γυναί­κας, πατέ­ρα — μητέρας».

Ο Μ. Συντυ­χά­κης σημεί­ω­σε πως το νομο­σχέ­διο είναι ενταγ­μέ­νο στη στρα­τη­γι­κή και τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ. «Αντι­με­τω­πί­ζουν, δηλα­δή, την τεκνο­ποι­ία και την τεκνο­θε­σία ως ατο­μι­κή υπό­θε­ση και όχι σαν ζήτη­μα κοι­νω­νι­κό που πρέ­πει να δια­σφα­λί­ζε­ται πλή­ρως μέσω του κρά­τους και των υπη­ρε­σιών του», είπε, εκφρά­ζο­ντας τη σφο­δρό­τα­τη δια­φω­νία του ΚΚΕ με το θεσμό των επαγ­γελ­μα­τιών ανα­δό­χων. «Ανα­τρι­χί­λα προ­κα­λεί το γεγο­νός και μόνο ότι μπο­ρούν κάποιοι να ανα­θρέ­ψουν παι­διά επί πλη­ρω­μή, ένα­ντι μηνιαί­ας αντι­μι­σθί­ας. Κοι­νω­νι­κά και ηθι­κά απο­κρου­στι­κό», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, επι­ση­μαί­νο­ντας πως «αυτό που κυρί­ως ενδια­φέ­ρει την κυβέρ­νη­ση, δεν είναι η ψυχο­κοι­νω­νι­κή ανά­πτυ­ξη των παι­διών, αλλά το πώς θα προ­ω­θή­σει τη βασι­κή πολι­τι­κή κατεύ­θυν­ση της ΕΕ για κλεί­σι­μο των δομών προ­στα­σί­ας του παιδιού».

Επί­σης, επέ­κρι­νε την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να «ντύ­σει» αυτές τις δια­τά­ξεις με διά­φο­ρα επι­στη­μο­νι­κο­φα­νή επι­χει­ρή­μα­τα περί δήθεν «απο­α­συ­λο­ποί­η­σης» και δαι­μο­νο­ποί­η­σης των ιδρυ­μά­των. «Σαφώς και θα πρέ­πει να προ­τι­μά­ται η έντα­ξη ενός παι­διού μέσα σε ένα κατάλ­λη­λο οικο­γε­νεια­κό περι­βάλ­λον, αλλά όχι σε όποιο να ‘ναι. Διεκ­δι­κού­με, η ανα­δο­χή να γίνε­ται με αυστη­ρούς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, από κατάλ­λη­λα επι­λεγ­μέ­νες και εκπαι­δευ­μέ­νες οικο­γέ­νειες που δεν θα έχουν ως κίνη­τρο το κέρ­δος. Για τα παι­διά που δεν μπο­ρούν να εντα­χθούν σε κάποια οικο­γέ­νεια θα πρέ­πει να υπάρ­χουν σύγ­χρο­νες, υψη­λού επι­πέ­δου μονά­δες παι­δι­κής προ­στα­σί­ας, με όλες τις σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές και στε­λε­χω­μέ­νες με μόνι­μο, επαρ­κές και κατάλ­λη­λα εκπαι­δευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό», τόνι­σε. «Όταν εμείς, ως ΚΚΕ, λέμε προ­στα­σία του παι­διού εννο­ού­με υπε­ρά­σπι­ση και διεύ­ρυν­ση των δικαιω­μά­των του. Η νομο­θε­σία μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­ζει κάποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ανα­δο­χή ή υιο­θε­σία παι­διού, αλλά αυτές περιο­ρί­ζο­νται σε ατο­μι­κό επί­πε­δο», συμπλή­ρω­σε, ανα­κοι­νώ­νο­ντας πως το ΚΚΕ θα ψηφί­σει «παρών» επί της αρχής του νομο­σχε­δί­ου για όλους αυτούς τους λόγους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο