Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαδήλωση του ΚΚΡΟ στη Μόσχα ενάντια στη νοθεία κατά τις βουλευτικές εκλογές

Πλήθος ανθρώπων συμμετείχε σε διαδήλωση που οργάνωσε “ενάντια στις δόλιες εκλογές” (εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης βδομάδας) το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στο κέντρο της Μόσχας (πλατεία Pushkinskaya). Το συλλαλητήριο  ανέβηκε και στο κανάλι YouTube της έκδοσης Sota Vision.

Ρωσία 2021 νοθεία

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «φέρτε πίσω τις εκλογές», βουλευτές και μέλη του ΚΚΡΟ αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, καταγγέλλοντας ότι η νίκη του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας, μέσω του διαδικτυακού συστήματος ψηφοφορίας.

«Ήρθα εδώ σήμερα για να δηλώσω ότι για μία ακόμη φορά μας εξαπάτησαν», είπε μια γυναίκα που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax». Σύμφωνα με την αστυνομία της Μόσχας, συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, ωστόσο δημοσιογράφος του Reuters υπολόγισε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε περίπου 1.500.

Αν και χτες η ρωσική αστυνομία συνέλαβε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και απείλησε ότι θα διέλυε οποιαδήποτε παράνομη διαδήλωση αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν προχώρησε σε νέες προσαγωγές ή συλλήψεις.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και σύμφωνα με αυτά το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία», που στηρίζει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξασφάλισε τις 324 από τις 450 έδρες της ρωσικής Κάτω Βουλής.

Σύμφωνα με το Πανρωσικό κίνημα για την προστασία των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων “Golos”, το οποίο καταγράφει παραβιάσεις στις εκλογές, κατά την ψηφοφορία στις 17-19 Σεπτεμβρίου, αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον 4.478 παραβιάσεις.

Συγκεκριμένα, ο συμπρόεδρος του Golos Roman Udot επεσήμανε ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών ψήφων που δόθηκαν για τους υποψηφίους στη Μόσχα στις εκλογές στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποδείχθηκε ότι ήταν 78 χιλιάδες περισσότεροι (!!) από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που εκδόθηκαν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανήκει στα κόμματα που ανακοίνωσαν ότι «δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Μόσχα λόγω της παραποίησης τους»

Η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Έλα Παμφίλοβα, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας «κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, αυτό του παρείχε συνταγματική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης του 99,85 τοις εκατό των πρωτοκόλλων, η Ενωμένη Ρωσία λαμβάνει το 49,83 τοις εκατό των ψήφων. Το όριο του 5%, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ξεπεράστηκε επίσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα (18,94% των ψήφων), το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (7,52%), Μια δίκαιη Ρωσία – Πατριώτες – Για την αλήθεια (7,47 %) και το κόμμα Νέοι άνθρωποι, το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο (5,33%).