Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφόνοι με ρατσιστικό κίνητρο μεν, καλά παιδιά δε οι χρυσαυγίτες για το Εφετείο που έσπασε τα ισόβια

Ποινή κάθειρξης 21 ετών και 5 μηνών επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο χρυσαυγίτες δολοφόνους του πακιστανικής καταγωγής Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 6-1 αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και επέβαλε την ανωτέρω ποινή για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργια με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες. Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεκριμένους.

Νωρίτερα, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο είχε κρίνει ομόφωνα ένοχους τους δύο κατηγορουμένους.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δυο κατηγορούμενους και συγκεκριμένα αυτά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όπως είπε ο εισαγγελέας, «οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή» αλλά το δικαστήριο δεν θα πρέπει να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μετά από επισήμανση του συνηγόρου Αντώνη Φούσσα, που εκπροσωπεί τον Δ. Λιακόπουλο και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος της έδρας επεσήμανε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός». Τη στιγμή που και οι δύο χρυσαυγίτες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Βέβαια αναρωτιέται κανείς τι μήνυμα στέλνει το Εφετείο με αυτή την ποινή και το σκεπτικό της προς τους αποθρασυμένους χρυσαυγίτες. Αν δε δει κάποιος το σκεπτικό στον καταλογισμό της ποινής, συγκριτικά με άλλες υποθέσεις π.χ. καθαριστριών, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί πληθαίνουν. Η απόφαση αυτή είναι μια μαχαιριά ακόμη στο νεκρό Σεχζάντ.  Πρακτικά σημαίνει ότι οσονούπω οι δολοφόνοι θα κυκλοφορούν ελεύθεροι (όπως ο Ρουπακιάς) και πιθανά κάποιος άλλος δυστυχής μετανάστης θα την πληρώσει.