Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ευρωατλαντική ανησυχία για προβάδισμα Ρωσίας και Κίνας

Τα παζάρια για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, για να ανακοπεί η διείσδυση Ρωσίας και Κίνας αποτέλεσαν το αντικείμενο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση, η Σύνοδος ήταν «ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ καθώς και η ανάγκη για συνεχή και μη αναστρέψιμα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα των εταίρων, που να στηρίζονται στις αξίες και τις αρχές της ΕΕ». Βασικά θέματα ήταν «η εμβάθυνση της πολιτικής δέσμευσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, φέρνοντας τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ και προωθώντας τη σταδιακή ολοκλήρωση – οικοδόμηση οικονομικών θεμελίων για το μέλλον και τον μετριασμό των επιπτώσεων του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τα σχέδια για την ενεργειακή και εμπορική διασύνδεση της περιοχής με την ΕΕ.

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι από τις αρχές της βδομάδας – ύστερα και από την απόρριψη της υπεράσπισης του Φρέντι Μπελέρη να πάρει άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας – υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αρνητική στάση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε την ειλικρινή βούλησης της Ελλάδας να επιλυθεί το ζήτημα, ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία και της Αλβανίας, με δεδομένη τη θέση της χώρας μας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, μίλησε για την ανάγκη «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας» τα τελευταία χρόνια «να ανταμειφθούν». «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα. Και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Πάντως, στο ανακοινωθέν της Συνόδου, η ΕΕ αναγνωρίζει τη «δέσμευση των Δυτικών Βαλκανίων στη Δημοκρατία, στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου», ενώ τονίζεταο «η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο πεδίο του Κράτους Δικαίου και τη λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών» και στο σεβασμό «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μελών των εθνικών μειονοτήτων».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο – Γιάννης Γεωργάκης