Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα Λύκειο αρένα ανταγωνισμού»

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για το Λύκειο, πάρτε το πίσω έστω και την τελευταία στιγμή», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το σύνολο του σχεδίου νόμου και αυτή του η στάση εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν λέει ότι θα μειωθεί η ανάγκη για φροντιστήριο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πάρτι κάνουν» οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων. Όπως εξήγησε, με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Λύκειο αρένα ανταγωνισμού, ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται το σημερινό Λύκειο και αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και για έναν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Για την κίνηση της κυβέρνησης να το ψηφίσει με κλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια, επισήμανε πως αποδεικνύει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Εσπευσμένα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Από πλευράς αντιπολίτευσης έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις, ήδη, επί της διαδικασίας -σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος- αλλά και επί της ουσίας.  Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία». Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια. Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ζήτησε το ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, Είναι άθλιο και απαράδεκτο να έρχεται το νομοσχέδιο Μεγάλη Δευτέρα όταν έχουν κλείσει σχολεία και Πανεπιστήμια, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προσθέτοντας ότι όλα τα νομοσχέδια για την Παιδεία έρχονται είτε καλοκαίρι είτε τέτοιες μέρες, για το φόβο των κινητοποιήσεων. Ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου που όπως είπε δεν το στηρίζει κανείς και σε ότι αφορά τη διαδικασία ανέφερε ότι δεν φτάνει μια μέρα συζήτησης, προτείνοντας να υπάρξει και δεύτερη μέρα συζήτησης.

Ειρωνικός, για μια ακόμα φορά, εμφανίσθηκε έναντι του ΚΚΕ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν ήξερε πως το ΚΚΕ είναι τόσο θρησκευόμενο που δεν θέλει συζήτηση του νομοσχεδίου τη Μ. Δευτέρα(!) αν και γνωρίζει πως η κριτική του ΚΚΕ είναι στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στα κρυφά την ψήφιση του νομοσχεδίου.