Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εικόνες και …αντίγραφα…

Σχολιάζει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Η σχετική είδηση αναφέρει : «Την Κυριακή 11 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας υποδοχή αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Τριχερούσης που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.Το αντίγραφο της εικόνος, που είναι δωρεά του φίλου της Μονής κ. Κωνσταντίνου Σάβε από την Λευκορωσία, έφερε ο Καθηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου αρχιμ. κ. Μεθόδιος, συνοδευόμενος από αδελφούς της Μονής.Την υποδέχθηκε στην πύλη της Μονής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Καθηγούμενος της Μονής Δοβρά αρχιμ. Παντελεήμων, η μοναστική αδελφότητα της Δοβρά, ο τοπικός κλήρος, οι τοπικές αρχές και μεγάλος αριθμός πιστών…»
Είναι γνωστό ανά τους αιώνες το γνωστό «Χριστεμπόριο». Η εκμετάλλευση δηλαδή των μεταφυσικών κατά τ’ άλλα αντιλήψεων των απλών ανθρώπων μέσω της εμπορίας ουσιαστικά κάθε είδους «ιερών» εικόνων, φυλακτών, κομποσκοινιών κ.α
Με όλο το σεβασμό στα θρησκευτικά πιστεύω των απλών συνανθρώπων μας, η δική μας απορία είναι η εξής: Γνωρίζαμε για «ιερές εικόνες», «ιερά λείψανα» κ.α όμως για «αντίγραφα εικόνος» που να έχουν τέτοια αντιμετώπιση από την επίσημη εκκλησία δεν γνωρίζαμε.
Τελικά πόσο δίκιο είχε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός που έγραφε στον Αγιο Ιερώνυμο:«Εχουμε ανάγκη από όσο το δυνατόν περισσότερους μύθους για να μπορούμε να εντυπωσιάζουμε τον όχλο. Οσο λιγότερο καταλαβαίνει ο όχλος, τόσο πιο ενθουσιώδης γίνεται…»
Τώρα όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζεται  το φαινόμενο των θρησκευτικού ανορθολογισμού  ο Κ. Μαρξ τόνιζε: “Η θρησκευτική αντανάκλαση του πραγματικού κόσμου μπορεί γενικά να εξαφανιστεί μόνο από τη στιγμή που οι σχέσεις της καθημερινής πρακτικής ζωής θα εκφράζουν για τους ανθρώπους καθημερινά καταφανείς λογικές σχέσεις μεταξύ τους και προς τη φύση… οι πηγές της θρησκείας – τόνιζε – δε θα βρεθούν στον ουρανό, αλλά εδώ στη Γη. Μόλις αυτή η διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, της οποίας η θρησκεία είναι αντανάκλαση, διαλυθεί, η τελευταία θα πεθάνει από φυσικό θάνατο”