Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Πήρε μπρος η τουρκική μονταζιέρα για να δικαιολογήσει την επίθεση

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες αφήνουν πίσω οι εχθροπραξίες στη βορειοανατολική Συρία μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το μεσημέρι της Τετάρτης.  Απαντώντας, οι Κούρδοι, εξαπολύοντας όλμους, ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό τουρκικών εδαφών χτυπώντας πόλεις στα σύνορα με τη Συρία.

Παράλληλα διεξάγεται και πόλεμος εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να αμβλύνει αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, για μια σύρραξη που η ίδια προκάλεσε (με την έγκριση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ)  και φέρει την απόλυτη ευθύνη για τους άμαχους νεκρούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη μία, πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν εικόνες ου 9μηνου βρέφους – θύμα επίθεσης των Κούρδων με οβίδες. Από την άλλη, οι τούρκικες υπηρεσίες προπαγάνδας επιλέγουν να δείξουν… τούρκους στρατιώτες να εμφανίζονται -σαν από μηχανής- σωτήρες και να φροντίζουν γυναίκες και παιδιά. Αυτό αποδεικνύεται και από το πρώτο trend στο Twitter στην Τουρκία, το οποίο έχει όνομα #TurkeyJustKilledTerrorists (η Τουρκία μόλις σκότωσε τρομοκράτες) και οι εικόνες όχι μόνο απέχουν πολύ από την πραγματικότητα αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την στρατιωτική τους εισβολή.

Στις φωτογραφίες φαίνονται τούρκοι στρατιώτες να δίνουν τσάι και νερό σε παιδιά, να φιλάνε γυναικόπαιδα την ώρα της εισβολής, τα οποία όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά χαμογελάνε, και να προσφέρουν φαγητό σε αβοήθητες γυναίκες, δείχνοντας πόσο εύσπλαχνοι στρατιώτες είναι.

Οι φωτογραφίες –προϊόν μοντάζ- κάνουν τον γύρο του Twitter στην Τουρκία, δείχνοντας πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες προπαγάνδας στα social media.

turkey

Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρουκέτες που προέρχονταν από τη Συρία

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν σήμερα από ρουκέτες που ερρίφθησαν εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, την οποία έχει στοχοθετήσει η Άγκυρα στη στρατιωτική επιχείρησή της.

«Ένα μωρό από τη Συρία ηλικίας 9 μηνών, ο Μουχάμεντ Όμαρ, και ένας (Τούρκος) δημόσιος υπάλληλος, που εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ο Τζιχάν Γκιουνές, έπεσαν ως μάρτυρες» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του κυβερνείου της Σανλιούρφα, επαρχίας που συνορεύει με τη Συρία.

Τα δύο θύματα σκοτώθηκαν από ρουκέτες και οβίδες όλμου που ερρίφθησαν από τη Συρία και έπληξαν τις πόλεις Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, διευκρίνισε το κυβερνείο, προσθέτοντας ότι οι 46 τραυματίες παραμένουν υπό νοσηλεία.

Στο Ακτσακαλέ, ορισμένες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προς ασφαλή μέρη, ενώ άλλες οχυρώθηκαν μέσα σε αυτά.

Οι δρόμοι άδειασαν, αφού οι αρχές ειδοποίησαν τους κατοίκους να προφυλαχθούν από τις ρίψεις οβίδων.

Κλιμακώνεται η επίθεση της Τουρκίας

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει πετύχει την κατάληψη συγκεκριμένων στόχων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για σκληρές μάχες στην κεντρική συνοριακή περιοχή και για τουλάχιστον 9 άμαχους νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι 109 Κούρδοι «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχουν αιχμαλωτισθεί, (αριθμούς που θεωρεί υπερβολικούς η αντίπαλη πλευρά) ενώ σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι κάτοικοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Σε νεότερο τηλεγράφημα, του Reuters, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.