Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Συρία, ούτε λέξη για τη στάση των ΗΠΑ

Δεν κατα­δί­κα­σε την τουρ­κι­κή εισβο­λή στη Συρία ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας, ενώ απέ­φυ­γε να πει το παρα­μι­κρό για τη στά­ση των ΗΠΑ που διευ­κό­λυ­νε την Άγκυ­ρα, καθώς  πολι­τι­κή της ΝΔ είναι η βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή στους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς της Ουά­σιγ­κτον.

📎  Μιλώ­ντας το βρά­δυ της Τετάρ­της στην ΕΡΤ1, την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στη Συρία την χαρα­κτή­ρι­σε απλά ένα λάθος, λέγο­ντας πως «κάνουν πολύ μεγά­λο λάθος οι Τούρ­κοι» και συνε­χί­ζο­ντας τα περί …λαθών της Άγκυ­ρας, ανέ­φε­ρε «όπως κάνει αλλε­πάλ­λη­λα λάθη αυτής της φύσης και μορ­φής τα τελευ­ταία χρό­νια». Επι­πλέ­ον, ανα­μά­ση­σε το πρό­σχη­μα της Τουρ­κί­ας για την εισβο­λή που είναι η δήθεν δημιουρ­γία μιας ζώνης για τους πρό­σφυ­γες και με βάση αυτό έκρι­νε ότι είναι παρά­νο­μη, διό­τι η μετα­κί­νη­ση μετα­να­στών πρέ­πει να υπό­κει­ται σε κάποιες βασι­κές αρχές: Να είναι εθε­λού­σια και αξιο­πρε­πής και συνε­πώς «αυτό που κάνει η Τουρ­κία είναι αντί­θε­το των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των των ίδιων των προ­σφύ­γων που βρί­σκο­νται στην τουρ­κι­κή επικράτεια».

Ωστό­σο, ο σχε­δια­σμός της Αγκύ­ρας είναι με πρό­σχη­μα τους ξερι­ζω­μέ­νους της επέμ­βα­σης στη Συρία η κατο­χή εδα­φών μιας ανε­ξάρ­τη­της χώρας, όπως ήδη πράτ­τει στην Κύπρο, και με πολύ πιθα­νό ενδε­χό­με­νο να προ­κλη­θούν νέα κύμα­τα προσφυγιάς.

Είναι επί­σης αξιο­ση­μεί­ω­το ότι ο Νίκος Δέν­διας στο όνο­μα της βαθύ­τε­ρης εμπλο­κής της Ελλά­δας στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ απέ­φυ­γε να σχο­λιά­σει τη στά­ση της Ουά­σιγ­κτον στη Συρία. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι δεν δικαιού­ται να κρί­νει την πολι­τι­κή των ΗΠΑ απέ­να­ντι στη Συρία και την Τουρ­κία. «Eμέ­να με ενδια­φέ­ρει πάρα πολύ η στά­ση των ΗΠΑ απέ­να­ντι στην Ελλά­δα», είπε και πρό­σθε­σε ότι «οι σχέ­σεις μας είναι win win και νομί­ζω ότι απε­δεί­χθη. Ανα­φέ­ρο­μαι σε αυτή τη φάση στην Αμυ­ντι­κή Συμ­φω­νία. Δεν τη θεω­ρώ όμως μια κατα­λη­κτι­κή πορεία μιας συνερ­γα­σί­ας, τη θεω­ρώ άνοιγ­μα ενός νέου μεγά­λου κεφα­λαί­ου στις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις», αφή­νο­ντας σαφώς να εννοη­θεί ότι η πορεία εμπλο­κής της Ελλά­δας θα έχει κι άλλες ανά­λο­γες κινή­σεις μετά και την παρα­χώ­ρη­ση τριών νέων βάσε­ων στις ΗΠΑ με μια συμ­φω­νία που ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών χαρα­κτή­ρι­σε «εξαι­ρε­τι­κή». Επέ­μει­νε να εμφα­νί­ζει τις ΗΠΑ σαν εγγυ­η­τή της ασφά­λειας στην περιο­χή, λέγο­ντας ότι ο Μάικ Πομπέο κατα­δί­κα­σε τις τουρ­κι­κές ενέρ­γειες στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, όταν μόλις πριν λίγα 24ωρα οι ΗΠΑ κατέ­δει­ξαν ότι οι συμ­μα­χί­ες τους μετα­βάλ­λο­νται ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους όπως συνέ­βη με τους Κούρ­δους στη Συρία.

⚠️  Συνέχισε την πρακτική του εφησυχασμού

Επι­πλέ­ον ο εφη­συ­χα­σμός του λαού για τις πολύ επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις στην κυπρια­κή ΑΟΖ και στο Αιγαίο απο­τε­λεί κεντρι­κή πρα­κτι­κή και της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όπως ήταν και επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Την κατα­φα­νή προ­σπά­θεια της Τουρ­κί­ας με γεω­τρύ­πα­να και γεω­τρή­σεις σε «οικό­πε­δα» της κυπρια­κής ΑΟΖ να κατο­χυ­ρώ­σει «δικαιώ­μα­τα» επί των κοι­τα­σμά­των φυσι­κού αερί­ου, ο Νίκος Δέν­διας επι­κέ­ντρω­σε στις τεχνι­κές δυνα­τό­τη­τες και στο αν θα βρε­θούν υδρο­γο­νάν­θρα­κες! Ισχυ­ρί­στη­κε πως «αυτά τα οποία κάνει η Τουρ­κία είναι αστεία πράγ­μα­τα», διό­τι «εκεί που σκά­βει ή που δοκι­μά­ζει να σκά­ψει», αν έχει την τεχνι­κή δυνα­τό­τη­τα, «είναι σχε­δόν βέβαιο ότι δεν υπάρ­χει απο­λύ­τως τίπο­τα». Ανά­λο­γες τοπο­θε­τή­σεις γίνο­νταν επί ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέ­ξη Τσί­πρα να μιλά­ει για «τζού­φιες» γεω­τρή­σεις της Τουρ­κί­ας και όχι για την προ­σπά­θεια να δημιουρ­γη­θούν τετε­λε­σμέ­να σε βάρος κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των μιας ανε­ξάρ­τη­της χώρας.

Ταύ­τι­ση ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ δια­πι­στώ­νε­ται και στα αίτια της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας. Και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ απο­δί­δει την προ­κλη­τι­κό­τη­τα στα εσω­τε­ρι­κά της γει­το­νι­κής χώρας, λέγο­ντας ότι η Άγκυ­ρα έχει κάνει αυτές τις επι­λο­γές «διό­τι μια πολι­τι­κή έντα­σης επι­τρέ­πει σε μια κυβέρ­νη­ση η οποία έχει θέμα­τα να επι­βιώ­νει στο εσω­τε­ρι­κό της μέτωπο».

Έκα­νε επί­σης ορα­τό πως στό­χος των ΗΠΑ είναι να απο­μα­κρύ­νουν την Τουρ­κία από τη Ρωσία και να την «τρα­βή­ξουν» με το μέρος τους. Ο Νίκος Δέν­διας δήλω­σε πως συμ­φώ­νη­σαν και με τον Μ. Πομπέο πως η Τουρ­κία πρέ­πει να έρθει κοντά στη Δύση και ότι «σε αυτό έχου­με κοι­νή ανά­γνω­ση και με τους Ευρω­παί­ους και τους Αμε­ρι­κα­νούς, αλλά δεν μας βοη­θά­ει η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση». Συμπλή­ρω­σε ότι «εμείς θα μπο­ρού­σα­με να βοη­θή­σου­με τους Τούρ­κους σε αυτή την πορεία» και ότι «η Ελλά­δα μπο­ρεί να είναι υπό­δειγ­μα». Μια τέτοια πορεία της Τουρ­κί­ας είναι προ­φα­νές πως απαι­τεί ανταλ­λάγ­μα­τα τόσο στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και το Αιγαίο με συν­δια­χεί­ρι­ση όσο και με εδά­φη στη Συρία.


Ενη­μέ­ρω­ση |> όλες οι εξε­λί­ξεις -|> Κάτω τα χέρια από τη Συρία! <|-

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο