Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Πήρε μπρος η τουρκική μονταζιέρα για να δικαιολογήσει την επίθεση

Εισβο­λή Τουρ­κί­ας στη Συρία: Νεκροί, τραυ­μα­τί­ες και χιλιά­δες άνθρω­ποι που εγκα­τα­λεί­πουν τις εστί­ες αφή­νουν πίσω οι εχθρο­πρα­ξί­ες στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία μετά την εισβο­λή των τουρ­κι­κών δυνά­με­ων το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της.  Απα­ντώ­ντας, οι Κούρ­δοι, εξα­πο­λύ­ο­ντας όλμους, ξεκί­νη­σαν τον βομ­βαρ­δι­σμό τουρ­κι­κών εδα­φών χτυ­πώ­ντας πόλεις στα σύνο­ρα με τη Συρία.

Παράλ­λη­λα διε­ξά­γε­ται και πόλε­μος εντυ­πώ­σε­ων από την πλευ­ρά της Τουρ­κί­ας προ­κει­μέ­νου να αμβλύ­νει αντι­δρά­σεις στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα, για μια σύρ­ρα­ξη που η ίδια προ­κά­λε­σε (με την έγκρι­ση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ)  και φέρει την από­λυ­τη ευθύ­νη για τους άμα­χους νεκρούς και από τις δύο πλευ­ρές των συνόρων.

Στο πλαί­σιο αυτό, από τη μία, πρώ­το θέμα στα τουρ­κι­κά ΜΜΕ προ­βάλ­λουν εικό­νες ου 9μηνου βρέ­φους — θύμα επί­θε­σης των Κούρ­δων με οβί­δες. Από την άλλη, οι τούρ­κι­κες υπη­ρε­σί­ες προ­πα­γάν­δας επι­λέ­γουν να δεί­ξουν… τούρ­κους στρα­τιώ­τες να εμφα­νί­ζο­νται ‑σαν από μηχα­νής- σωτή­ρες και να φρο­ντί­ζουν γυναί­κες και παι­διά. Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται και από το πρώ­το trend στο Twitter στην Τουρ­κία, το οποίο έχει όνο­μα #TurkeyJustKilledTerrorists (η Τουρ­κία μόλις σκό­τω­σε τρο­μο­κρά­τες) και οι εικό­νες όχι μόνο απέ­χουν πολύ από την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αλλά δεν έχουν καμία απο­λύ­τως σχέ­ση με την στρα­τιω­τι­κή τους εισβολή.

Στις φωτο­γρα­φί­ες φαί­νο­νται τούρ­κοι στρα­τιώ­τες να δίνουν τσάι και νερό σε παι­διά, να φιλά­νε γυναι­κό­παι­δα την ώρα της εισβο­λής, τα οποία όχι μόνο δεν φοβού­νται αλλά χαμο­γε­λά­νε, και να προ­σφέ­ρουν φαγη­τό σε αβο­ή­θη­τες γυναί­κες, δεί­χνο­ντας πόσο εύσπλα­χνοι στρα­τιώ­τες είναι.

Οι φωτο­γρα­φί­ες –προ­ϊ­όν μοντάζ- κάνουν τον γύρο του Twitter στην Τουρ­κία, δεί­χνο­ντας πώς λει­τουρ­γούν οι υπη­ρε­σί­ες προ­πα­γάν­δας στα social media.

turkey

Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ρουκέτες που προέρχονταν από τη Συρία

Του­λά­χι­στον δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 46 τραυ­μα­τί­στη­καν σήμε­ρα από ρου­κέ­τες που ερρί­φθη­σαν ενα­ντί­ον τουρ­κι­κών παρα­με­θό­ριων πόλε­ων από την κουρ­δι­κή πολι­το­φυ­λα­κή της Συρί­ας, την οποία έχει στο­χο­θε­τή­σει η Άγκυ­ρα στη στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­σή της.

«Ένα μωρό από τη Συρία ηλι­κί­ας 9 μηνών, ο Μου­χά­μεντ Όμαρ, και ένας (Τούρ­κος) δημό­σιος υπάλ­λη­λος, που εργα­ζό­ταν στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, ο Τζι­χάν Γκιου­νές, έπε­σαν ως μάρ­τυ­ρες» επι­ση­μαί­νε­ται σε μια ανα­κοί­νω­ση του κυβερ­νεί­ου της Σαν­λιούρ­φα, επαρ­χί­ας που συνο­ρεύ­ει με τη Συρία.

Τα δύο θύμα­τα σκο­τώ­θη­καν από ρου­κέ­τες και οβί­δες όλμου που ερρί­φθη­σαν από τη Συρία και έπλη­ξαν τις πόλεις Ακτσα­κα­λέ και Τζεϊ­λαν­πι­νάρ, διευ­κρί­νι­σε το κυβερ­νείο, προ­σθέ­το­ντας ότι οι 46 τραυ­μα­τί­ες παρα­μέ­νουν υπό νοσηλεία.

Στο Ακτσα­κα­λέ, ορι­σμέ­νες οικο­γέ­νειες εγκα­τέ­λει­ψαν τα σπί­τια τους προς ασφα­λή μέρη, ενώ άλλες οχυ­ρώ­θη­καν μέσα σε αυτά.

Οι δρό­μοι άδεια­σαν, αφού οι αρχές ειδο­ποί­η­σαν τους κατοί­κους να προ­φυ­λα­χθούν από τις ρίψεις οβίδων.

Κλιμακώνεται η επίθεση της Τουρκίας

Ο τουρ­κι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι έχει πετύ­χει την κατά­λη­ψη συγκε­κρι­μέ­νων στό­χων, ενώ υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για σκλη­ρές μάχες στην κεντρι­κή συνο­ρια­κή περιο­χή και για του­λά­χι­στον 9 άμα­χους νεκρούς και περισ­σό­τε­ρους από 50 τραυματίες.

Ο Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι 109 Κούρ­δοι «τρο­μο­κρά­τες» σκο­τώ­θη­καν, τραυ­μα­τί­στη­καν ή έχουν αιχ­μα­λω­τι­σθεί, (αριθ­μούς που θεω­ρεί υπερ­βο­λι­κούς η αντί­πα­λη πλευ­ρά) ενώ σε δεκά­δες χιλιά­δες υπο­λο­γί­ζο­νται οι κάτοι­κοι που εγκα­τα­λεί­πουν τις εστί­ες τους.

Σε νεό­τε­ρο τηλε­γρά­φη­μα, του Reuters, το Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρώ­πι­νων Δικαιω­μά­των υπο­στη­ρί­ζει ότι περισ­σό­τε­ροι από 60.000 άνθρω­ποι έχουν εκτο­πι­σθεί αφό­του ξεκί­νη­σε η επί­θε­ση της Τουρ­κί­ας ενα­ντί­ον της πολι­το­φυ­λα­κής των Κούρ­δων στη βορεια­να­το­λι­κή Συρία.

«Από την Τετάρ­τη, περισ­σό­τε­ροι από 60.000 άνθρω­ποι έχουν εκτο­πι­σθεί, δια­φεύ­γο­ντας από τους τομείς των συνό­ρων (με την Τουρ­κία), ιδιαί­τε­ρα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερ­μπα­σι­γέ», ανέ­φε­ρε το Παρα­τη­ρη­τή­ριο διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως οι εκτο­πι­σμέ­νοι κατευ­θύ­νο­νται προς εδά­φη που βρί­σκο­νται ανα­το­λι­κό­τε­ρα, προς την πόλη Χασακέ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο