Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκάς οι βέβηλοι

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

makronisos

Η πρώτη και η δεύτερη φωτογραφία έχουν διαφορά μιας μέρας. Η πρώτη τραβήχτηκε την Κυριακή, 22.10.2017. Απεικονίζει το νυν αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να ποζάρει στον ιερό χώρο της Μακρονήσου με φόντο μάλιστα τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου: «Μια και μάθαμε, σύντροφοι, να πεθαίνουμε, μάθαμε και να ζούμε σύντροφοι». Ίσως ήθελε να δείξει ως …κομμουνιστής -όπως δήλωνε εσχάτως- ότι βρέθηκε στο φυσικό χώρο του μαρτυρίου για τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

xires1

Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε έξω απ’ το υπουργείο Εργασίας στις 23.10.2017. Είναι οι χήρες γυναίκες που εκείνη τη μέρα ξεκίνησαν πενθήμερη διαμαρτυρία με κατασκήνωση μέρα-νύχτα για τις συντάξεις των 180 και 190 που τους εξασφάλισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως ψαλιδοχέρης υπουργός Εργασίας. Με το άρθρο 12 του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016 χορηγείται πλέον το 50% -αντί του 70%- της σύνταξης που έπαιρνε ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου.

Επίσης με τον ίδιο νόμο τέθηκαν και τα παρακάτω ηλικιακά κριτήρια:

1. Αν είσαι πάνω από 55 χρονών, η σύνταξη χορηγείται εσαεί.

2. Αν είσαι μεταξύ  52-55 χρονών,  χορηγείται σύνταξη μόνο για τρία έτη, μετά διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 χρονών.

3. Αν είσαι κάτω από 52 χρονών χορηγείται σύνταξη μόνο για τρία έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.

4. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης σύνταξης παρατείνεται μέχρι το μικρότερο παιδί να γίνει  18 χρονών ή 24 χρονών σε περίπτωση που φοιτά σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

5. Ακόμα με τον παραπάνω νόμο η «προσωπική διαφορά» μετά τον υπολογισμό της σύνταξης δεν μεταφέρεται στις συντάξεις χηρείας.

xires3

Με την θρασύτητα της δήθεν ειλικρίνειας βγήκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις 23.10.2017 στο ΣΚΑΪ και …αναγνώρισε την αδικία του ασφαλιστικού νόμου για τις συντάξεις χηρείας συμπληρώνοντας ότι αυτό οφείλεται στην ασφυκτική πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Και, σαν μια ακόμα πόζα στη Μακρόνησο, πρόσθεσε ότι μετά από την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, το ζήτημα αυτό θα είναι από τις πρώτες διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Έτσι απλά και με απάθεια είπε αυτά για τις χαροκαμένες, μαυροφόρες γυναίκες, που οι περισσότερες από αυτές έχουν να ζήσουν και να σπουδάσουν παιδιά. Η δική του επίκυψη και της κυβέρνησής του στο ΔΝΤ, ήταν αναγκαίο, ακόμα κι όταν οι χαροκαμένες μάνες στέλνονται με τα παιδιά τους στον Καιάδα. Έτσι έμαθαν να ζουν και να συμπεριφέρονται κι ας προτάσσουν τους στίχους του Ρίτσου για προκάλυμμα! Τις πομπές τους επιχειρούν να τις καλύψουν με επισκέψεις στη Μακρόνησο, εκεί που το κράτος «αναμόρφωνε» τους κομμουνιστές, τους πρώην ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες, επειδή αυτοί δεν υποτάσσονταν στους «εθνικούς στόχους» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι, αλλά αποφασισμένοι να αποτελειώσουν, ανάμεσα στα άλλα, και το ΕΚΑΣ. Αυτό το μικρό επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα βρισκόταν βουλευτής να το ψηφίσει, όπως έλεγε απ’ το βήμα της Βουλής στις 5 Ιουνίου 2015.

Πολλά είπαν ότι δεν θα έκαναν και άλλα τόσα, που θα έκαναν. Τελικά κάνουν μόνο τις βρώμικες δουλειές.

«Εκάς οι βέβηλοι» ήταν η επιφώνηση κατά την εισαγωγή των μεμυημένων στα Ελευσίνια και σήμαινε: Μακριά οι βέβηλοι, δηλαδή, οι ασεβείς απ’ το ναό και τις ιεροτελεστίες.

Μακριά οι σύγχρονοι βέβηλοι και οι σύγχρονοι ασεβείς, που δε σεβάστηκαν τη ζώσα ιστορία της Ελλάδας. Αυτούς δηλαδή που έκτισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα και θεμελίωσαν την Κοινωνική Ασφάλιση, μία απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του 20ού αιώνα.

Και ακόμα πιο μακριά απ’ την ιστορική λαϊκή μνήμη.