Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΚΑΒ Χίου: Με ένα μόνο ασθενοφόρο από τον Ιούνιο!

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά τα μέτρα μένουν: Από την 8ετία Σημίτη στην περίοδο Κώστα Καραμανλή, μέχρι το 2009 και μετά πάλι ΠΑΣΟΚ -μόνος του ο ΓΑΠ, αρχικά και μετά  ΠΑΣΟΚ+ΝΔ+ΛΑΟΣ …Παπαδήμος – ΝΔ+ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ, Σαμαράς το 2013 και στη συνέχεια η 1η και 2η φορά «αριστερά» Σύριζα-Ανελ και πρόσφατα μόνο Σύριζα – 20 και πάνω χρόνια καθολικής μετωπικής επίθεσης στην Υγεία, χέρι – χέρι με τις παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Το ΕΚΑΒ δεν θα αποτελούσε εξαίρεση: λειτουργία με γνώμονα το κέρδος, (ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια το λένε) ελλείψεις προσωπικού, χειροτέρευση συνθηκών εργασίας με την εντατικοποίηση στο βωμό των περικοπών, πάγωμα προσλήψεων, “κάλυψη κενών” με μετατάξεις από άλλους χώρους του Δημοσίου που ξεπουλάνε, υποβάθμιση υπηρεσιών Υγείας που παρέχει, αυξάνοντας τους κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για την υγεία – ασφάλεια των ίδιων των εργαζόμενων, «σαλαμοποίηση» πχ. εκχώρηση στους ιδιώτες των αεροδιακομιδών με πολλαπλάσιο κόστος, χρέωση του ασφαλισμένου και του ασθενή, στη λογική του «ταξίμετρου».

Η περίπτωση της Χίου

Εμάς, όσες φορές ταξιδέψαμε μας μάγεψε: Το λένε νησί της μαστίχας, – το «δέντρο που πληγώναμε» έχει το βράχο της Δασκαλόπετρας και καταπληκτικές παραλίες (όρμος Λω, Αφανής Ναύτης, το Τάγμα στην Αγία Παρασκευή, η παραλία του Γλάρου, τις ολόλευκες Γιόσσωνας, Ναγός και το Γιαλυσκάρι, την Αγία Ειρήνη, το Λιθί, την Ελίντα, το Μετόχι, το Τηγάνι, το Τραχήλι, τα Πραστιά, τα Μαγεμένα, το Μάναγρο, τα Λημνιά, τα Λευκάθια, τη Λήμνο, τη Λαμψά, την Αγία Μαρκέλλα, τα ηφαιστειογενή μαύρα βόλια κολλητά στο λιμανάκι του Εμποριού, συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μοναδικά τοπικά προϊόντα, χιλιάδες μικρά και μεγάλα μνημεία, ο Ανάβατος, – «ο Μιστράς του Αιγαίου», έχει χαρακτηρισθεί ως γεωλογικός παράδεισος, καθώς στο νησί βρίσκονται τα αρχαιότερα πετρώματα όλης της Ευρώπης, τα αρχαιότερα απολιθώματα Αμμωνιτών της Ελλάδας καθώς και εντυπωσιακά ρήγματα και μεγάλος αριθμός καρστικών σχηματισμών, κατοικείται από το 6.000 π.Χ. Σχίνοι ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη, μόνο όμως εκείνοι που βρίσκονται στη Χίο «δακρύζουν» στα Μαστιχοχώρια, ενώ κάπου εκεί γύρω στο «θρυλικό»-άσημο Θολοποτάμι έλαβε χώρα και «η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων»

Η κατάσταση των δρόμων του νησιού, ήταν και είναι απερίγραπτη: Η πιο σύντομη διαδρομή από το βορρά (Καρδάμυλα) προς νότο (Λιμένας-Μεστά) μέσω ΕΟ (Εθνικής sic!! οδού), είναι 70,2χλμ και γίνεται -σύμφωνα με το GPS της Google σε 1ω.35λ, ενώ μέχρι την πόλη της Χίου (όπου είναι και το λιμάνι που πιάνουν τα πλοία) 29,4χλμ -41λ και μέχρι το αεροδρόμιο  33χλμ – 47λ (ταχύτητα ιππήλατης άμαξας)  Απέναντι σ’ αυτή την τραγική κατάσταση πέρσι τον Σεπτέμβρη η περιφέρεια υπέγραψε μια σύμβαση για «επεμβάσεις βελτίωσης» αυτής της αθλιότητας στο επαρχιακό και στο εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού, προϋπολογισμού 1.200.000€ για «επεμβάσεις σε τμήματα μειωμένης οδικής ασφάλειας», σε επιλεγμένα τμήματα. Επειδή το ποσό για τους αδαείς μπορεί να ακούγεται «τεράστιο», αναφέρουμε τι προβλέπεται (επί λέξει)

  • Επαναδιαγράμμιση
  • Πινακίδες σήμανσης με πιθανή α̟ποξήλωση παλαιών
  • Ανακλαστήρες οδοστρώματος (κυρίως σε κόμβους).
  • Γραμμική οριοσήμανση.
  • Στηθαία ασφαλείας ή διόρθωση προϋφιστάμενων
  • Τοπικές επισκευές φθορών οδοστρώματος (οπές και ρωγμές) – |> ΣΣ κοινώς «λακούβες».
  • Συμπλήρωση υλικού ερείσματος.
  • Καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου – |> ΣΣ χαντάκι απορροής
  • Καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας κλπ.
  • Τμηματικά αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή (στο ~10%).
  • Το έργο προβλέπεται με βάση τη σύμβαση να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών |> ΣΣ 1ο) Όπως φαίνεται αυτές οι επεμβάσεις δε λύνουν τίποτε, είναι απλά πασαλείμματα και 2ο) μέχρι σήμερα, ελάχιστα έγιναν -το 15μηνο λήγει τα χριστούγεννα…

Μέχρι πρόσφατα το τοπικό ΕΚΑΒ, διέθετε δύο ασθενοφόρα το πρωί και από ένα στις άλλες δύο βάρδιες ενώ το σωματείο των εργαζομένων ζητούσε ενίσχυση προσωπικού αφού από τις 35 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόλις οι μισές (18). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη» και ζητήθηκε η άμεση στελέχωση της δομής ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στα 25 άτομα προσωπικό, ενώ η διοίκηση “υποσχόταν «άμεση κάλυψη 4 θέσεων». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Χρήστος Καλαμπαλίκης, θα ήταν σημαντικό να είχαν 4 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, 3 στην απογευματινή και 2 στη βραδινή· δεδομένο ότι χρειάζεται πολλές φορές να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για τη μεταφορά ασθενών αλλά και λόγω αύξησης των διακομιδών εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων στα Κέντρα υποδοχής (ειδικά της ΒΙΑΛ που είναι πιο μακριά από το νοσοκομείο). Εξάλλου από τα δύο περιφερειακά πολυιατρεία της Βολισσού και των Καρδαμύλων, παρόλο που υπάρχουν ασθενοφόρα ως δημοτικά μόνο σε αυτό της Βολισσού υπάρχει οδηγός που είναι εθελοντής για να εκτελεί διακομιδές προς το νοσοκομείο.
Τα μέλη του ΔΣ, σημείωσαν επίσης ότι η δύναμη καταπονείται περισσότερο με την ανάληψη από το ΕΚΑΒ Χίου ενημερωτικών σεμιναρίων για τις πρώτες βοήθειες σε φορείς, ακόμα και εκτός Χίου.

Από τα τέσσερα … στο ένα και μόνο!

Και ξαφνικά, αντί για βελτίωση, περικοπή στην περικοπή (ένα μόνο και πολύ σας πάει! αποφάσισαν και διέταξαν) Να βρεθεί άμεσα λύση ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Χίου, που εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας ότι από τον Ιούνιο το νησί θα καλύπτεται με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια…


  • Μετά λύπης μας πληροφορούμε τους πολίτες του νησιού μας ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες μας για να αποφευχθεί αυτό για το οποίο με κάθε τρόπο προειδοποιούσαμε, το νησί της Χίου θα καλύπτεται από τον Ιούνιο με ένα και μοναδικό ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια.
  • Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγεία όλων μας. Καλούμε τους τοπικούς άρχοντες του νησιού να σκύψουν και να συνδράμουν σε αυτό το πρόβλημα.
ανακοίνωση των εργαζόμενων ΕΚΑΒ Χίου post

Η ανακοίνωση των εργαζόμενων, όπως έφτασε στη σύνταξη (και αποτέλεσε την “πηγή” αυτής της ανάρτησης).


.jpg

|> βλ & «ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ |> Κάλεσμα αγώνα και ενίσχυσης